Meteorologen: Kan bli tropiska nätter

Av: Benjamin Ekroth

Publicerad:
Uppdaterad:

Högsommarvärmen har kommit till Sverige med besked.

Nu utfärdar SMHI klass 1-varningar för mycket höga temperaturer längs Norrlandskusten.

– De närmsta dygnen kommer vara mycket ­varma, med högtryck i stort sett i hela landet, säger meteorologen Ian ­Engblom.

Ett högtryck har etablerat sig över Skandinavien vilket ger riktigt varm luft med högsommartemperaturer i hela landet.

SMHI gick på onsdagskvällen ut med en klass 1-varning för mycket höga temperaturer i Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län. Varningen gäller till lördag, då Umeå väntas få 34 grader, och utfärdas när temperaturen väntas nå över 30 grader tre dagar i följd. ­Enligt SMHI innebär detta ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper.

Svenska värmerekord
Foto: Aftonbladet
Svenska värmerekord

För övriga landet har man gått ut med meddelande om höga temperaturer – där väntas det bli över 26 grader minst tre dagar i följd.

SMHI manar också till stor försiktighet vid eldning eftersom antändnings­risken i skogsmark är stor eller mycket stor.

Över 30 grader

Under torsdagen kan ­hela landet räkna med temp­eraturer på mellan 25 och 30 grader, enligt Ian Engblom. Samma gäller även för fredagen och lördagen då det kan bli över 30 grader på flera håll.

– På söndag är det lite mer osäker prognos, men det mesta pekar på att det fortsätter vara varmt i större ­delen av landet. Möjligen kan det vara svalare luft längst i norr, men det är mycket möjligt att det kommer vara varmt även i norr.

Det kan också förekomma tropiska nätter på vissa håll, vilket innebär att temperaturen nattetid inte sjunker under 20-gradersstrecket:

– Vid vissa kuststationer kan det bli så fuktigt att luften inte går under 20 grader, så det finns möjlighet att några stationer får tropiska nätter, säger Ian Engblom.

”Väldigt mycket varningar”

Europa har sedan ett tag fått sin dos av högre temperaturer. Kommande dagar väntas det bli en bra bit över 30 grader runt Medelhavet och längre upp i de centrala delarna av Europa, enligt TT.

– Ute i Europa är det väldigt mycket varningar, ­säger Ian Engblom.

Värmeböljan ligger just nu över Spanien, sedan förskjuts den vidare upp mot Frankrike, Tyskland och även Storbritannien. Flera länder kan slå tidigare värme­rekord. I franska Bordeaux slogs rekordet från 2003 när man i förrgår noterade 41,2 grader.

Notre Dame kan rasa

I Frankrike varnar chefsarkitekten att brandhärjade Notre Dame kan rasa till följd av värmeböljan, skriver TT.

– Det jag oroar mig för är att skarvar och murverk torkar och tappar sin hållbarhet... och plötsligt så rasar valven, säger Philippe Villeneuve.

I Stor­britannien leder förväntade temperaturer på över 38 grader till att tåg kommer köra med reducerad hastighet. I Nederländerna låter bönder sina kor sova utomhus och vissa förskolor håller stängt. Värmeböljan ­leder till att många sökt svalka i vattnet ­vilket i sin tur lett till flera drunknings­olyckor i Europa, skriver TT.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN