Coronapandemin

Scania hjälper Karolinska att få skyddsutrustning från Kina

Av: 

Hans Österman

NYHETER

Permitterade experter från Scania hjälper nu Karolinska sjukhuset med inköp av skyddsutrustning.

På onsdagen kom en första leverans med hjälp av Kinesiska riksförbundet och i helgen kommer en ännu större från Kina.

Scania har permitterat 19 000 anställda under coronakrisen. 15 inköps- och logistikexperter har nu förstärkt inköpscentralen på Karolinska universitetssjukhuset.

”De jobbar intensivt med att dammsuga marknaden på skyddsutrustning till våra anställda i vården”, skriver finanslandstingsråd Irene Svenonius på Facebook.

Leveransen på onsdagen – som betalades av Kinesiska riksförbundet – innehöll enligt henne 40 000 vanliga munskydd, 15 000 munskydd med skyddsklass FFP, 5 000 visir och 2 000 skyddsglasögon.

Andningsskydd med skyddsklass FFP finns i tre nivåer: 1, 2 och 3. Det framgår inte vilket skyddsnivå de levererade andningsskydden har.

Intensivvårdsakuten vid Karolinska sjukhuset i Solna.

”Väsentligt större laddning”

På lördag kommer ”en väsentligt större laddning” med direktflyg från Kina, skriver Gustaf Drougge, kanslichef på Moderaterna i Region Stockholm, på Facebook.

Hur mycket – och vad – som levereras då är inte känt.

I en skriftlig kommentar till Aftonbladet uppger Irene Svenonius att Scania erbjudit hjälp med såväl transporter som ”världsledande kunskap” i inköp och logistik.

”Inköparna har fått fullt mandat att dammsuga marknaden efter produkter med tillräckligt god kvalitet. De är och har varit framgångsrika. Samtidigt kommer inte denna leverans att räcka utan det måste till ytterligare volymer, mycket större volymer. Samtidigt är utmaningen att hitta långsiktigt hållbara leveranser”, skriver Irene Svenonius.

”Regioner gör egna inköp”

Regeringen gav nyligen Socialstyrelsen rollen som nationell inköpscentral av skyddsutrustning till Sverige. På Aftonbladets fråga hur det rimmar med egna inköp av regionerna svarar Irene Svenonius så här:

”Regionerna köper också in och Socialstyrelsen ska sedan prioritera. Det råder nog ingen tvekan om att vården i Stockholm behöver skyddsutrustning här och nu”.

PODD Coronaviruset: Så hanterar människor samhällskriser

Hur hanterar vi människor egentligen samhällskrisen - och hur mår vi egentligen av att hela samhället verkar gå in i något slags stabsläge? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Hos Cellbes hittar du trendsäkert mode i alla storlekar! Fynda bland nyinkomna produkter och aktuella kampanjer.

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Irene Svenonius

Region Stockholm

Karolinska universitetssjukhuset

Scania

Coronaviruset