Gör storvinster på börsen under pandemin

”Tjänar tio gånger mer än normalt”

Svenska daytraders gör storvinster på börsen under coronakrisen.

Flera vittnar om att de mångdubblar sina vinster jämfört med normalt.

– Människor handlar irrationellt, styrs av rädsla och fattar ogenomtänkta beslut. Det skapar obalans på marknaden och det kan man utnyttja, säger Andreas Hurtig, 39.

Andreas Hurtig, 39, var för några år sedan en mycket aktiv daytrader, eller dagshandlare, på börsen.

Nu prioriterar han fritid och jobbar inte så mycket.

Men när det är läge slår han till. Och just nu är det guldläge, anser han.

– Ju mer det händer på börsen, desto mer orimliga rörelser vi ser, desto bättre läge är det för oss som handlar kortsiktigt, säger han.

Hurtig vill inte uppge exakt hur mycket mer han har tjänat jämfört med innan coronaepidemin. Men det är i alla fall dubbelt så mycket.

Har du några moraliska betänkligheter mot att tjäna pengar när andra upplever en svår ekonomisk kris?

– Jag tycker inte om när börsen går ner. Folk blir av med jobben, investerade pengar och pensioner går ner i värde. Det känns så klart jättetråkigt. Men det här är mitt jobb. Min handel gör ingen skada, vi traders rider bara med på vågen.

Andreas Hurtig, 39, daytrader och investerare
Andreas Hurtig, 39, daytrader och investerare

”Ofantligt mycket mer pengar”

Daytradern Erik ”Ekka” Lundin, säger till Dagens Industri att han tjänat tre till fyra gånger mer än vad han brukar under coronaepidemin.

Nyckeln är ”snabbt in, snabbt ut” menar han.

– Man försöker agera mer rationellt när marknaden är irrationell, och tjäna på det. Sådana här tider är en dröm för en kortsiktig trader, säger han till tidningen.

En annan daytrader, som har en stor följarskara på Twitter, skriver i ett mejl till Aftonbladet att möjligheterna att tjäna pengar just nu är näst intill oändliga.

– Har man lite erfarenhet i ryggen så blir konsekvensen att man tjänar ofantligt mycket mer pengar än vad man normalt kan och gör.

Tjänar tio gånger mer än normalt

Hur mycket?

– Åtta till tio gånger mer än normalt.

Daytradern vill inte vara med med namn i Aftonbladet. Han säger vidare att han tror det kommer bli stökigt på börsen ett tag framöver.

– Min största rädsla är att vi hamnar i läget som var 2002 till 2004, med väldigt tråkiga börser och låg aktivitet. Så de kortsiktiga stora vinsterna man håvar hem nu ska ställas i kontrast till kanske två år framöver med halverade möjligheter till intjäning.

Claes Hemberg, oberoende sparekonom, liknar börsen vid en vildmark.
Claes Hemberg, oberoende sparekonom, liknar börsen vid en vildmark.

Sparekonomen: Det är en vildmark

Claes Hemberg, oberoende sparekonom, avråder från att ge sig in i dagshandel. Han liknar det vid att köra Formel 1 på börsen.

– Det stämmer att de tjänar väldigt mycket pengar. Det är rena vildmarken på börsen nu. Men vad de gör tycker jag man högaktningsfullt ska strunta i. Det kräver erfarenheter, teknik och pengar. Det är som att dansa på lina, det är väldigt lätt att ramla och slå sig hårt.

Om man vill ge sig ut på börsen kan man istället börja månadsspara, säger Hemberg. Han understryker att det är viktigt att tänka långsiktigt. Även Andreas Hurtig tycker att allmänheten ska vara försiktig på börsen. Det är bättre att satsa på långsiktiga investeringar, till exempel stora bolag som har gått bra över tid men gått ner lite den sista tiden, anser han.

PODD Coronaviruset: Så hanterar människor samhällskriser

Hur hanterar vi människor egentligen samhällskrisen - och hur mår vi egentligen av att hela samhället verkar gå in i något slags stabsläge? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE