Brand i flerfamiljshus – går inte att rädda

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En känd byggnad började brinna i Hälleforsnäs i natt. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
En känd byggnad började brinna i Hälleforsnäs i natt. Arkivbild.

En känd byggnad i Hälleforsnäs i Flens kommun brinner sedan fyratiden i natt. Efter flera timmars räddningsarbete står det klart att flerfamiljshuset Stallet inte går att rädda.

Branden ska ha startat i en av lägenheterna på andra våningen, men hur branden uppkom är för tidigt att säga. Ett tiotal personer som bor i huset fick lämna byggnaden, som är från 1800-talet.

– Vi har försökt med alla metoder, och kämpat i flera timmar, men vi har tyvärr varit tvungna att släppa byggnaden nu och kommer att låta den brinna ner, säger Kjell-Åke Källström, räddningsledare på plats, till TT.

Flens räddningstjänst fick under natten förstärkning från både Malmköping och Eskilstuna räddningstjänster och totalt har det varit 19 personer som bekämpat branden.

– Problemet med så här gamla byggnader är att det finns väldigt lite som hindrar branden när den väl är i gång, det finns till exempel inga brandväggar, säger Källström.

Mycket rök

Byggnaden som brinner är välkänd i Hälleforsnäs, skriver Södermanlands Nyheter. Huset har från början fungerat som stall och ridhus, men på 1920-talet byggdes det om till arbetarbostäder. Huset är i dag ett flerfamiljshus.

Jarmo Haapamäki bor i närområdet i Hälleforsnäs och säger till SN att han vaknade av en stark röklukt och blev först orolig att det brann i hans fastighet.

– När jag kom ut var det så mycket rök att jag inte såg tio meter framför mig. Jag kom till huset som brann ungefär samtidigt som brandkåren, säger Jarmo Haapamäki till tidningen.

Begränsar spridningen

Räddningstjänsten fokuserar nu på att begränsa spridningen till husen intill.

– Cirka 40 meter ifrån har vi gamla gjuteribyggnader och om de tar eld är det inte bra, så vi lägger all vår energi på att stoppa det. Vi hjälper också till med att flytta tillhörigheter från huset, så att de inte förstörs av släckningsarbetet, säger Källström.

Ingen person ska ha kommit till fysisk skada.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN