Sjöstedts hot: Redo att fälla regeringen

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt upprepar hotet att fälla regeringen om LAS-utredningen blir lag.

– Vi står vid vårt ord. Jag hoppas att regeringen är klok och realistisk nog att man kastar det här i papperskorgen, säger han i SVT:s Agenda.

Förändrade turordningsregler på arbetsmarknaden var en av Centerpartiets största segrar i januariavtalet. Utredningen som tillsattes ska överlämnas till regeringen 31 maj.

Enligt SVT innehåller den bland annat ett förslag om att anställd och fack inte längre ska kunna ogiltigförklara en uppsägning i väntan på att tvisten avgörs. Det gäller företag med upp till 15 anställda.

Utredningen innehåller även förslag om att arbetsgivaren ska få undanta fem anställda från LAS-listan, jämfört med dagens två.

När det gäller vikariat föreslås gränsen för förtur till fast anställning kortas till nio månader från dagens tolv.

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S).
Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet.
Jonas Sjöstedt, partiledare Vänsterpartiet.

Sjöstedt: Då kan Löfven inte vara statsminister

Jonas Sjöstedt har tidigare hotat att fälla regeringen om förändringarna i LAS blir verklighet. Han gav samma besked i SVT:s Agenda på söndagskvällen:

– Vi är tydliga och säger till regeringen: Inse att det här inte kommer att kunna gå genom riksdagen. Sedan får man låta parterna förhandla, men inte under hot. Väljer de att gå fram med en lagstiftning som ser ut som den här så kan Stefan Löfven inte vara statsminister.

Jonas Sjöstedt kallar utredningens förslag ”ensidigt och extremt”.

– Det är det värsta angreppet på löntagarnas trygghet på årtionden. Det fungerar bra som det ser ut i dag när man får förhandla. Nu slår man sönder en fungerande ordning.

C: Förslaget ska läggas fram

Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson svarade att han inte tänker backa:

– Skyhög arbetslöshet hotar. I det läget är det här förslaget väldigt viktigt. Det här förslaget ska läggas fram.

– När Jonas Sjöstedt gör upp med moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater har de majoritet i riksdagen och det har vi att förhålla oss till. Januariavtalet handlar om vilka förslag regeringen ska lägga fram i riksdagen. Vad Jonas Sjöstedt gör i riksdagen kan vi inte ta ansvar för.

Förändrade turordningsregler är ett förslag som Moderaterna är för. På frågan om varför M skulle fälla regeringen på en politik de gillar svarade Jonas Sjöstedt:

– Därför att de vill ha ett nyval, naturligtvis. Det är mitt intryck att de kommer att göra det.

V-ledaren sa också att januariavtalet ”redan har fallit i stora delar”.

– De står här och låtsas att det här avtalet kommer att genomföras. Alla vet att det redan har fallit sönder.

Anders W Jonsson stod på sig:

– Det stämmer överhuvudtaget inte. Det faller de gånger Jonas Sjöstedt, Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna är överens. I den här frågan tror jag inte att man kommer att kunna komma överens.

Kommunal: Katastrof

Kommunals ordförande Tobias Baudin säger till SVT att förslaget är ”en katastrofutredning”.

– Man skulle säkra maktbalansen mellan parterna på arbetsmarknaden. Med sportspråk så är det väl 10-1 till arbetsgivarna.

En ny lag föreslås enligt utredningen träda i kraft 1 juli 2022 om inte parterna kommer överens om nya regler. Det är senare än överenskommelsen i januariavtalet enligt vilken arbetsrätten ska förändras senast 2021.

Publisert:

LÄS VIDARE