Rekordhögt antal virusdöda i Brasilien

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Brasiliens president Jair Bolsonaro.
Foto: Eraldo Peres/AP/TT
Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Antalet bekräftade coronavirusfall i Brasilien har stigit till nära 178 000 enligt myndigheterna och över 12 400 personer rapporteras ha avlidit. Därmed är Brasilien det sjätte värst drabbade landet – efter USA, Storbritannien, Italien, Frankrike och Spanien – vad gäller antalet dödsfall som kan kopplas till pandemin.

Under det senaste dygnet registrerades 881 nya coronarelaterade dödsfall, vilket är en ny högstanotering för ett dygn. Den tidigare toppnoteringen dateras den 8 maj då 751 personer uppges ha avlidit.

Enligt flera experter är det antagligen många fler än vad som uppges officiellt som har drabbats av viruset.

– Brasilien testar bara människor som hamnar på sjukhus, säger Domingo Alves, medförfattare till en studie som publicerades förra veckan och som uppskattar att det verkliga antalet smittade i landet är 15 gånger högre än den officiella siffran.

Brasiliens president Jair Bolsonaro har kritiserats för att ha bagatelliserat pandemin. Han har exempelvis jämfört viruset med en "liten influensa" och fördömt "hysterin" kring det samt uppmanat statliga och lokala myndigheter att avbryta åtgärder för social distansering.

PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE