Syrien

Larm: Sjukvårdare måltavla för syriska armén

Av: 

TT

Hälso- och sjukvårdsarbetare har riskerat sina liv för att vårda civila i krigets Syrien. För det har flera gripits, torterats och fängslats, enligt en ny rapport.
Hälso- och sjukvårdsarbetare har riskerat sina liv för att vårda civila i krigets Syrien. För det har flera gripits, torterats och fängslats, enligt en ny rapport.

NYHETER

Hälso- och sjukvårdsarbetare har gripits och torterats på grund av sina livsviktiga insatser för civila i krigets Syrien, enligt en rapport.

En läkarvolontär beskriver hur han hängdes upp i sin cell – i tre dagar.

Före kriget arbetade Shaher Younes med marknadsföring. När militären började slå ned på regimkritiska protester i hemstaden Aleppo 2011 bytte han bana.

Han lärde sig första hjälpen och började arbeta som sjukvårdare för en ideell organisation i östra Aleppo – vid tidpunkten kontrollerat av rebellstyrkor.

– Vi bidrog med hjälp till alla civila, både från sjukhus och särskilt upprättade sjukvårdstält ute i fält. Tanken var att nå alla som behövde hjälp, säger Younes i en telefonbriefing som TT tagit del av.

I maj 2013 greps Shaher Younes i sitt hem och fördes till en militärbas, där han i flera utdragna förhör anklagades för att vara medlem i en terrororganisation.

Efter flera omflyttningar kastades han slutligen i det ökända militärfängelset Far' Falastin i Damaskus.

"Kriminaliserat sjukvård"

Kriget i Syrien har rasat i över åtta år. Över 400 000 människor har mist sina liv och nära samtliga stridande parter har anklagats för krigsbrott av FN och människorättsorganisationer.

Att göra hälso- och sjukvårdsarbetare till måltavlor i konflikter är olagligt enligt internationell rätt. Ändå är det just det som den syriska regimen har gjort, enligt den USA-baserade organisationen Läkare för mänskliga rättigheter (Physicians for human rights, PHR).

I en ny rapport berättar 21 läkare, sjukskötare och psykiatrer hur de gripits, torterats och fängslats för sitt arbete med civila i rebellkontrollerade områden. Flera av dem dömdes slutligen till långa fängelsestraff för påstådda terrorbrott.

– Vår slutsats är att regimen i Syrien har kriminaliserat arbetet med hälso- och sjukvård. Det är inte bara extremt oroväckande utan dessutom i strid mot all internationell humanitär rätt, säger Kevin Short, kommunikationsansvarig vid PHR.

Nära 600 sjukvårdsinrättningar har bombats eller attackerats sedan krigets början, hävdar organisationen. I majoriteten av fallen ska attackerna ha skett av Bashar al-Assad-regimens styrkor och dess allierade.

Hängdes upp i cell

I över ett år satt Shaher Younes i en isoleringscell i Far' Falastin-fängelset. Han beskriver själv hur han torterades upprepade gånger – "fysiskt, psykiskt och sexuellt".

Vid ett tillfälle fördes han till en närliggande cell och bands upp i taket i armarna. Framför honom hängde en illa tilltygad kvinna. Hennes bröstvårtor hade blivit "bortbrända av cigaretter", säger Younes, och i tre dagar lämnades de båda hängande. Vid upprepade tillfällen tvingades han bevittna hur en fängelsevakt våldtog kvinnan med ett plaströr.

Uppgifterna har inte gått att verifiera för TT, men liknar många vittnesmål som kommit ut från krigets Syrien.

Hur många hälso-, och sjukvårdare som sitter frihetsberövade i Syrien vet ingen. FN uppskattade i augusti att minst 100 000 människor har kidnappats, gripits eller förts bort under krigets åtta år – de flesta av regimstyrkor.

Shaher Younes dömdes så småningom till tio års fängelse för terrorbrott, men släpptes efter knappt halva tiden.

Han lämnade Syrien och bor i dag i Europa, där han engagerat sig mot regimen.

– Min önskan är att alla sjukvårdare som just nu sitter frihetsberövade i Syrien släpps. Men tyvärr har jag ingen tilltro till att så kommer att ske. Inte så länge som den nuvarande regimen har makten, säger Shaher Younes.

ANNONS

REA hos Åhléns - upp till 70% rabatt på massor av bästsäljande produkter!

Extern länk från Åhléns

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Svensken bland IS-fångarna: ”Inga djur”

ÄMNEN I ARTIKELN

Syrien

Bashar al-Assad

Sjukvård

Mänskliga rättigheter