Klart: Lägger ner offensiven mot IS efter attacken mot generalen

Av: Klas Widestrand

Publicerad:
Uppdaterad:

Iraks parlament har röstat för en resolution som innebär att regeringen kommer att kräva att den USA-ledda koalitionen lämnar landet, skriver AFP.

Nu står det klart att koalitionen som slåss mot IS avbryter sina strider mot terrorsekten för att skydda sina trupper.

– Det finns inget behov av att ha amerikanska styrkor närvarande när IS har besegrats, säger parlamentsledamoten Ammar al-Shibli enligt Reuters.

Beskedet kommer bara dagar efter att Irans näst högste ledare, generalmajoren Qassem Soleimani, och ytterligare flera personer dödats i en drönarattack som genomfördes på order av USA:s president Donald Trump.

1 av 5 | Foto: Foto: CHRIS SEWARD
Det står nu klart att den USA-ledda koalitionen som stridit mot IS drar sig tillbaka.

USA har i dag uppskattningsvis 6 000 soldater på på plats i Irak.

Bara minuter efter att parlamentet tagit sitt beslut meddelar den USA-ledda koalitionen, där även bland annat Storbritannien ingår, att man tillfälligt lägger ner offensiven mot Islamiska staten. I stället ska man nu fokusera på att skydda sina trupper i Mellanöstern, rapporterar Guardian.

I ett uttalande från koalitionen pekar man framförallt på att de gemensamma militärbaserna utsatts för upprepade raketattacker från proiranska miliser under de senaste två månaderna:

”Detta har begränsat vår kapacitet att genomföra träning med allierade och att understödja deras operationer mot Daesh (IS) och vi har därför pausat dessa aktiviteter för att göra en översyn”, säger koalitionen i uttalandet.

Den brittiska regeringen ska till synes ha varit helt oförberedd på attacken mot Soleimani.

När premiärminister Boris Johnson, som befinner sig på solsemester i Karibien, nåddes av nyheten om toppgeneralens död ska han, enligt Mirror, bara sagt:

– Fan.

I koalitionen mot IS ingår ett 70-tal länder, däribland Sverige,.

Även de svenska trupperna kan nu komma att tvingas lämna Irak.

– Den svenska närvaron i Irak grundar sig på en inbjudan från Iraks regering. Sveriges regering avvaktar en officiell kommunikation från Irak för att bättre förstå innebörden av beslutet i parlamentet, säger utrikesminister Ann Linde i en kommentar till SVT Nyheter.

Publicerad: