Krisen i brittiska kungahuset

Drottningen: Prins Harry och Meghan får som de vill

Av: 

Kerstin Nilsson

NYHETER

Så kom det till slut:

Beskedet från drottning Elizabeth II, om prins Harry och Meghans framtid.

De får som de vill.

– Vi respekterar och förstår deras önskan om att leva ett mer självständigt liv som familj men ändå vara en värdefull del av min familj, säger drottningen i ett uttalande.

En efter en ramlade de in för krismöte hos mamma och farmor på vinterslottet Sandringham i Norfolk.

Prins Charles kom först, redan på söndagen, i helikopter, direkt från en 24-timmars kondoleansvisit i Oman, efter sultan Qabus bin Saids död.

Lagom till lunch, klockan 11.20, kom prins Harry – som dagens krismöte handlar om – i en svart Range Rover Evoque, som körde in från baksidan på egendomen.

Prins Philip lämnade slottet

Prins William däremot kom inte förrän efter lunch, klockan 13.45, från närbelägna Anmer Hall, där han och Kate Middleton och de tre barnen bor.

De möttes av ett massivt pressuppbåd, som samlats för att bevaka det upphaussade mötet om prins Harrys och Meghan Markles framtid.

En som däremot fick lämna slottet i god tid inför dagens möte var brödernas farfar, prins Philip, som har stöttat sin hustru, drottning Elizabeth, under den senaste veckans kris.

Drottning Elizabeth.

Allt sedan prins Harry och Meghan Markle i förra veckan chockade Storbritannien – och det brittiska kungahuset – genom att gå ut och deklarera att de vill ”ta ett steg tillbaka” som kungligheter och dela sin tid mellan Kanada och Storbritannien har svallvågorna gått höga.

Drottning Elizabeth II har haft några dagar på sig att svälja den oväntade nyheten.

Och diskutera den med sonen prins Charles och sonsonen prins William, som är de två som står närmast i tur till att ta över tronen efter henne.

Meghan och Harry får som de vill

Efter några timmars möte på Sandringham, och efter att prins Harry, William och Charles gett sig av i olika bilar, kom beskedet.

Och det kan inte tolkas annat än att drottningen viker ned sig och låter prins Harry och Meghan Markle få precis som de vill.

Även om hon är tydlig med att hon hade önskat annorlunda.

– Min familj och jag stöder fullkomligt Harrys och Meghans önskan om att skapa ett nytt liv som en ung familj, säger drottningen i uttalandet som kom klockan 17 brittisk tid från Buckingham Palace.

Meghan och prins Harry vill dela sin tid mellan England och Nordamerika.

I uttalandet, som är ovanligt personligt för att komma från drottningen – hon nämner till exempel Harry och Meghan bara vid förnamn, utan titlar – säger hon dock att hon hade önskat att allt hade förblivit som det var.

– Även om vi hade föredragit att de stannat som arbetade medlemmar i den kungliga familjen på heltid, respekterar och förstår vi deras önskan.

– Harry och Meghan har gjort klart att de inte vill vara beroende av offentliga medel i sitt nya liv. Vi har därför enats om att det kommer bli en övergångsperiod, där hertigparet av Sussex kommer att tillbringa tid i Kanada och Storbritannien.

Vill ha kvar titlarna

Det är många svåra frågor att lösa, innan det står klart hur prins Harrys och Meghans nya liv kommer att se ut och vad som ska gälla, men drottningen säger i sitt uttalande att hon har bett om att de slutgiltiga besluten måste nås inom de närmaste dagarna.

Det är till exempel frågan om parets titlar – prins Harry och Meghan vill gärna ha kvar sina kungliga titlar, men det säger drottningen inget om i det här första uttalandet.

Inte heller vem som ska betala för deras säkerhet – och var de ska beskattas.

Eller ens om de kommer att tillhöra det brittiska kungahuset i framtiden.

Det återstår ännu att se.

 

PODD Megxit – krisen i det brittiska kungahuset

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om krisen i det brittiska kungahuset och varför prins Harry och Meghan Markle vill lämna offentligenheten.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

”Toppmöte” om krisen i brittiska kungahuset

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i brittiska kungahuset

Brittiska kungahuset

Meghan Markle

Prins Harry

Storbritannien

Elizabeth II

Prins Charles