Åkte direkt till drottningen efter "jordbävningssegern" – för att fixa brexit

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

LONDON. Tories vann sin största valseger på 32 år.

Då åkte Boris Johnson direkt till drottningen – för att lösa brexit snarast möjligt.

– Nu kan läkningsprocessen börja, sa premiärministern.

Tidigt på fredagsmorgonen stod det klart. Boris Johnson hade lett Torypartiet till dess största valseger sedan Margaret Thatchers triumf 1987 – en vinst med 39 stolars marginal. Hans fokus på att ”få brexit avklarad” hade krossat oppositionspartiet Labour som gjorde sitt sämsta val sedan andra världskriget.

– Nu måste förstå vilken jordbävning vi skapat, sa Johnson, 55, efter att ha vunnit sin valkrets i Uxbridge i västra London, till ITV.

– Vi gjorde det, visst stod vi pall? Vi bröt trafikstockningen, vi fick ett slut på dödläget, vi krossade vägspärren.

Och premiärministern, som med sin nya majoritet i parlamentet planerar att ta Storbritannien ut ur EU den 31 januari, fick inte många timmars sömn.

1 av 6 | Foto: Victoia Jones / TT
Boris Johnson på väg in till drottning Elizabeth efter valet.

Träffade drottningen

Klockan 12 svensk tid anlände Johnson till Buckingham Palace för att informera drottning Elizabeth II om valresultatet och anhålla om att få bilda regering. Några timmar senare talade han utanför Downing Street och lovade att ena det Storbritannien som de senaste åren splittrats av brexit.

– Jag vill tacka för den tillit ni investerat i oss och i mig och vi kommer att jobba dygnet runt för att betala tillbaka och leverera enligt era prioriteringar, sa Boris Johnson, som välkomnats som en hjälte av jublande supportrar utanför grindarna.

Enligt Johnson hade valresultatet bekräftat att brexit nu tveklöst är det brittiska folkets vilja. Han talade även till de som inte lagt sin röst på de konservativa och de som velat att Storbritannien skulle stanna i EU.

– Jag vill att ni ska veta att vi i denna konservativa regering aldrig kommer att ignorera era goda och positiva känslor av värme och sympati gentemot andra länder i Europa, sa han.

– Jag vädjar till alla att se detta som avslutat och låta läkningsprocessen börja.

Trump: Fira Boris

Klockan åtta på fredagsmorgonen hade premiärministern hyllats av vännen Donald Trump. 

”Storbritannien och USA kommer nu att kunna göra ett enormt nytt handelsavtal efter brexit,” twittrade USA:s president.

”Detta avtal har potential att bli mycket större och mer lukrativt än något avtal som kunnat göras med EU. Fira Boris!”

Ex-premiärministern David Cameron, som utlyst brexitomröstningen 2016, stämde in i hyllningskören – och sågade Labourledaren Jeremy Corbyn.

– Det är ett extraordinärt resultat, ett kraftfullt resultat. Det markerar slutet för Corbyn och Corbynismen och det är en väldigt bra sak för landet, sa Cameron till ITV.

1 av 5 | Foto: Peter van den Berg
Glada konservativa väljarna Freddie Booth, 22 och George Hajipavlis, 24.

I Labourlägret är krisen ett faktum efter partiets sämsta val sedan 1935. Jeremy Corbyn, som kritiserats för att ha undvikit brexitfrågan av rädsla för att stöta sig med Labourbrexitörer, meddelade att han kommer att avgå inom kort.

– Jag vill klargöra att jag inte kommer att leda partiet i någon framtida valkampanj, talade Corbyn i sin Londonvalkrets Islington på fredagsmorgonen, skriver Sky news.

– Jag kommer att diskutera med vårt parti för att försäkra mig om att det finns en process för reflektion över detta resultat och om vilka riktlinjer partiet kommer att följa när man går vidare.

Liberaldemokraternas partiledare Jo Swinson meddelade också sin avgång. Hennes parti hade blivit näst störst i EU-valet i våras, men gjorde ett katastrofval. Swinson, som under kampanjandet kallat sig för ”Storbritanniens nästa premiärminister” – misslyckades med att vinna i sin egen valkrets.

– För miljoner människor i vårt land kommer dessa resultat att skapa fruktan och förvirring när människor letar efter hopp, sa Swinson i BBC.

Publicerad:

LÄS VIDARE