Milt till nyår – men kallare på nyårsnatten

avTT

Publicerad:
Foto: Johan Nilsson / TT
Nyårsnatten väntas bli klar. Arkivbild.

Det är en mild nyårsafton som väntar – men det kan också bli lite sol.

– Framåt natten blir det ganska klart och lite kallare, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Det har varit en mild jul i stora delar av landet. Under de närmaste dagarna kan det vara bra att dra på sig mössan – även i södra Sverige. Men den kallare luften ger snabbt vika.

– Det kommer att dra in snöfall, förutom i de sydligaste delarna av landet. Men sen kommer det mildare luft igen, säger Moa Hallberg.

Det är egentligen bara delar av norra Norrland som blir förskonade från regn och plusgrader i helgen. I Lapplandsfjällen kan det komma mycket snö, men i mellersta och östra norra Norrland kommer det regn under söndagen. I resten av landet är det också plusgrader.

Efter helgen är det fortsatt milt med ganska blåsigt och ostadigt väder, men på nyårsafton blir det klarare igen.

– Det blir något kallare i norra Sverige och milt i söder, i de sydligaste delarna kan det bli fem, sex plusgrader under nyårsaftons dag, säger Moa Hallberg.

– Prognosen visar att det blir en del sol på nyårsafton och det blir ganska klart framåt natten, då kan det ligga runt nollan i södra Sverige.

Den där riktiga vintern med kyla och snö i hela landet fortsätter att dröja, det är egentligen bara i norra Sverige som det är ganska kallt.

– Vi gör tiodygnsprognoser och jag ser inget ihållande vinterväder i södra Sverige, säger Moa Hallberg.

Publicerad: