Hultqvist: Svenska soldater kvar i Irak

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Claudio Bresciani/TT
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) efter mötet med utrikesutskottet där man bland annat pratade om de svenska trupperna i Irak.

Svenska soldater blir kvar i Irak, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) efter ett möte i riksdagens utrikesutskott.

– Regeringens huvudlinje är att förbandet fortsättningsvis ska vara kvar.

Sverige väntar enligt försvarsministern på besked från den irakiska regeringen om de fortsatt har en inbjudan om att få stanna i landet.

– Vi har inte fått besked eftersom den irakiska regeringen inte tagit ställning i frågan, säger Hultqvist.

Den svenska regeringens bild är att det behövs resurser inom koalitionen mot terrorrörelsen IS, och då även svenska soldater.

– Vi utgår från att det skulle vara det bästa men vi har såklart en planering för hur det skulle gå till om vi skulle dra ur våra trupper, säger Hultqvist.

Norr om Bagdad

Den svenska insatsen består av cirka 70 personer vars uppgift är att utbilda och ge rådgivning till det irakiska försvaret i kampen mot IS. De är posterade på basen Taji, knappt tre mil norr om Bagdad.

Efter den amerikanska drönarattacken som dödade den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani har bland andra Tyskland flyttat trupper från Taji. Danmark flyttade också cirka 100 personal efter attacken mot Ayn al-Assad-basen.

Med anledning av spänningarna mellan USA och Iran avbröts den svenska verksamheten på plats tillfälligt, och den planerade rotationen av svensk personal genomförs inte tills vidare. Rotationen var planerad från den 2 januari.

– Det är säkerhetsläget som avgör, säger Hultqvist utan att kunna precisera när rotationen blir av.

Basen attackerades

Utrikesminister Ann Linde (S) lämnade mötet utan att ge några kommentarer.

Basen där svenskarna är stationerade attackerades också under onsdagsmorgonen av vad svenska ministrar beskrivit som "andra grupper" än det iranska revolutionsgardet. Personalen vidtog åtgärder enligt skyddsrutin, ingen skadades och alla mår bra, har Försvarsmakten meddelat.

PODD Qassem Soleimani och konflikten mellan USA och Iran

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM