Stort narkotikatillslag i Uddevalla hamn

avMichael Toll

Publicerad:

Fartyget som anlände till Uddevalla från Colombia var lastat med kol.

Men enligt uppgift fanns det även kokain för miljonbelopp gömt i lasten.

Det var i onsdags kväll som hamnarbetarna i Uddevalla hamn började lossa lasten från ett fraktfartyg som anlänt från Barranquilla i Colombia. 

Båten var lastat med kol. Men inte bara. 

I samband med lossningen hittade hamnpersonalen tiotals kilo med kokain i ett av lastutrymmena, uppger Bohuslänningen

Enligt uppgifter till Aftonbladet kan det handla om drygt 30 kilo kokain som hittades i en av lastluckorna. Uppgifterna har dock inte gått att få bekräftade. Varken Åklagarmyndigheten eller Tullverket vill berätta exakt hur stort tillslaget är. 

– Det är en av många frågor jag inte kan besvara. En anledning är att vi ännu inte har genomfört en undersökning på laboratorium av beslaget. Och det råder förundersökningssekretess så jag svarar inte på några frågor, säger Erika Karlsson på Tullverkets pressavdelning.

1 av 2 | Foto: GOOGLE
Tiotals kilo kokain ska ha hittats i ett av lastutrymmena.

Internationell brottslighet

Ärendet har hamnat hos riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Åklagaren Peter Larsson är också sparsam med detaljer.

– Det jag kan säga är att man har påträffat en större mängd narkotika i samband med avlastning av en båt från Colombia. Exakt sort eller mängd vill jag inte gå in på. Men det är stora mängder. Nu undersöker och analyserar vi beslaget och håller förhör med inblandande, säger Peter Larsson.

Kokainet har fått fäste i mindre städer

Under 2019 gjordes rekordmånga kokainanalyser av polisen på Nationellt forensiskt centrum, NFC, i Linköping. Det rapporterar SR Ekot.

Nästan 3 700 analyser i fjol påvisade kokain, vilket är mer än en fördubbling jämfört med 2015. 

En förklaring är att tillgången på kokain har ökat internationellt och att kokainet även i större utsträckning har fått fäste även i mindre städer i Sverige.

– För några år sedan hade vi i princip ingen kokain. Men under senaste åren har vi upptäckt att vi tar mindre mängder och fler som är påverkade av det. Sista halvåret har vi nu även tagit större mängder av kokain i beslag, säger Aron Backman, utredningschef vid lokalpolisområde Piteå älvdal, till Ekot.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Uddevalla

Narkotika

Tullverket