Malmö

Dövblinde Torbjörn cyklar 240 mil

Av: 

Robert Rosén

Torbjörn Svensson avslutar på onsdagen sin cykling genom landet.
Torbjörn Svensson avslutar på onsdagen sin cykling genom landet.

NYHETER

2 397 kilometer.

På cykel.

Det är resan dövblinde Torbjörn Svensson gör.

– Den största utmaningen är fortfarande det här med dövblindheten, konstaterar 36-åringen som tar sig från Treriksröset till Smygehyk.

Förra året paddlade Torbjörn Svensson, 36, från Höganäs kajak mellan Helsingborg och Helsingör. Han blev då första person med dövblindhet att ta sig över Öresund på det viset.

I år skriver han historia igen.

Sedan den 15 augusti har Torbjörn Svensson befunnit sig ute på vägarna i landet. På en tandemcykel tar han sig de 2 397 kilometrarna från Treriksröset ner till Smygehuk.

På tisdagskvällen kom han ner till Malmö och Gustav Adolfs torg. Det sista stoppet innan målgången i Smygehuk på onsdag.

Som 28-åring fick Torbjörn Svensson diagnosen Ushers syndrom, en kombinerad syn- och hörselnedsättning, och orättvisorna han därefter upplevde i form av delaktighet i samhället och bristen på stöd i sitt föräldraskap fick honom att utföra ”Deafblind Challenge”.

– Alla de här bitarna har drivit mig till att försöka hitta nya vägar till att förändra detta, att uppmärksamma situationen för personer med dövblindhet men också hur samhället ser på människor med funktionsvariationer, säger Torbjörn Svensson.

Har haft tolkar som piloter

Medan det förra året var lokalt med en kajak föll valet i år att göra det hela än större, då han bestämde sig för att ta sig genom hela landet på cykel.

– Det var väl en kombination utav frihetskänsla och att det passade sig väldigt bra att göra det här äventyret. För jag visste att jag skulle bli först med dövblindhet att cykla en sån här lång runda. Det blev viktigt för mig.

Cyklingen har utförts på så vis att Torbjörn haft en pilot som styrt och att han suttit där bak på tandemcykeln. Piloterna har varit dövblindtolkar som gett honom signaler på hans armar och händer om nödvändig information under cyklingen.

Totalt har fem tolkar turats om att vara piloter, genom att ställa upp ideellt på olika sträckor.

– Jag har jagat dem helt enkelt. Jag fick nämligen dövblindtolkning i paddlingen från landstinget. Då tänkte jag naivt nog att cyklingen också skulle få dövblindtolk. Eftersom jag tycker att det här är en oerhört viktig kommunikativ situation och viktig delaktighet. Det är ju klockrent, men de valde att inte ge tolk.

Förutom piloterna har även Torbjörns föräldrar följt med i en bil längs hela sträckan. Sällskapet har dessutom haft med sig ett filmteam från SVT.

– Den största utmaningen är fortfarande det här med dövblindheten. För mig är det här jobbigare, att stå här och ha en diskussion med dig, än att cykla från Halmstad ner hit till Malmö.

Kollapsade i Sundsvall

– Det är därför jag gör det här. För att belysa vad som är problematiken. Det har varit det absolut jobbigaste. Att ta in alla nya miljöer, att jag inte får dövblindtolk i alla lägen. Det som jag lever med hela tiden, varje dag, är alltid det tuffaste. I alla lägen.

Just dövblindheten ledde även till en kollaps i Sundsvall. Han beskriver det som att hans huvud slutade att fungera och till slut kollapsade han längs vägen. Det ledde i sin tur till att tre dagars cykling fick slopas, och att delsträckan Sundsvall-Stockholm ställdes in.

Väl i Stockholm återupptog Torbjörn Svensson dock utmaningen och har cyklat sen dess.

– Man försökte hantera det så gott det går, la till extra pauser längs vägen och tog bort allt sånt som jag inte behöver veta.

Hur han egentligen kommer reagera vid målgången i Smygehuk, efter 20 dagars resande genom landet, vet han ännu inte.

– Jag är otroligt glad, tacksam och lycklig över att få lov att komma i mål. Samtidigt vet jag att det är svårt att behandla allt det vi varit med om. Det är en utmaning rent mentalt, att hantera vilken galen upplevelse vi gjort, hur enormt mycket det har kostat men samtidigt hur roligt det har varit. Jag tror det blir oerhört känslosamt.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Dövblinde Torbjörn, 35, paddlade över Öresund

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Smygehuk

Treriksröset

Cykel