Iransk oljetanker under radarn nära Syrien

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Den iranska oljetankern Adrian Darya.
Foto: Marcos Moreno/AP/TT
Den iranska oljetankern Adrian Darya.

Den iranska oljetankern Adrian Darya, som tidigare hette Grace 1, befinner sig i Medelhavet strax väster om Syrien – men verkar ha stängt av sina kommunikationssändare, visar spårningsdata enligt Reuters.

Fartyget, som är lastat med råolja, har de senaste månaderna stått i centrum för en konflikt mellan Teheran och främst Storbritannien och USA.

Tankern beslagtogs av brittiska styrkor nära Gibraltar i början av juli, efter misstankar om att den fraktade råolja till krigets Syrien i strid med EU:s sanktioner. Men övertagandet av tankern kan även kopplas till det storpolitiska spel som pågår, med anledning av att USA dragit sig ut ur det globala kärnenergiavtalet med Iran och återinfört sanktioner mot landet. USA påstår att den iranska tankern kan kopplas till bland annat penningtvätt och terrorbrott och protesterade mot att den frigavs.

Iran, å sin sida, har protesterat kraftigt mot övertagandet och påpekat att Iran inte omfattas av EU:s sanktioner. Senare i juli beslagtogs det brittiskflaggade, svenskägda fartyget Stena Impero av iranska revolutionsgardet, något som allmänt sågs som en vedergällning.

Stena Impero är fortfarande beslagtaget. Men Adrian Darya släpptes för två veckor sedan och såg då ut att vara på väg mot södra Grekland. Sedan bytte tankern kurs och styrde mot den turkiska staden Mersin och därefter hette det att den var på väg mot Libanon. Oljetankern svartlistades härom dagen av USA:s finansdepartement.

LÄS VIDARE

Publicerad: