Mejla

Niklas Thor

En enkel metod för att får ordning på livet

NYHETER

Jag har gått i terapi och detta är något som jag lärt mig:

Hur man centrerar sig själv och sitt liv när man känner att man håller på att tappa fotfästet.

 

För er som aldrig gått i terapi, testa det. Det visar att du tar ditt och din omgivnings välmående på allvar. Och ni som tycker det är tabu, sluta. Om ditt liv är så perfekt på alla områden som det kan bli, då kan du sluta läsa nu.

 

Jag har gjort många bra saker i mitt liv, och många mindre bra. Men jag försöker leva efter att göra det jag anser är rätt och riktigt i varje situation. Några grundbultar är att tala sanning (en före detta tränare till mig sa en gång att om du alltid talar sanning så behöver du aldrig komma ihåg vad du har sagt), försöka sätta sig in i hur andra människor tänker, inte medvetet skada någon annan och så vidare. Självklart är  detta komplext och vad man anser är rätt och fel är något som varierar från individ till individ. Och självklart kan man inte göra som man vill i ett samhälle, eller mot människor, bara för att man själv anser att det är rätt.

 

Jag lärde mig nyligen en relativt enkel metod för att ta hand om mig själv och mitt välmående. En metod som har hjälpt mig en hel del i att få mitt liv och mina värderingar att gå ihop. Det är även en metod som man kan tillämpa både för att må bättre och sämre. Jag skulle till exempel i perioder i mitt liv kunna skriva en handbok i hur man gör för att må så dåligt som möjligt (ät skräpmat, träna minimalt, sov nästan inget, strunta i vänner och familj, ge inte dig själv egentid, jobba för mycket, stressa massa, var inte närvarande i det du gör, slira på sanningen, var inte där för någon annan etc). Det har jag förstått nu i efterhand och det har fått mig och andra runt om mig att må dåligt.

 

Metoden är inte avancerad på något sätt, men viktigt är att förstå hur man kan använda den som en centrering när mycket i livet känns rörigt och man inte riktigt vet vad man vill eller behöver göra för att få ordning på saker och ting.

 

Min skickliga terapeut bad mig gradera hur viktiga olika områden är för mig, och hur statusen på respektive område är idag. Till exempel är familjerelationer väldigt viktigt, och jag är rätt så nöjd idag eftersom jag har en väldigt bra relation med min familj som är fantastisk. Sen finns områden som karriär, pengar, kärleksrelationer, träning, etik, nöje osv.

 

Jag mår dåligt när mina egna handlingar och status på olika områden i livet skiljer sig alldeles för mycket från mitt mål eller värdering, och bra när jag ligger nära mitt mål. Detta kanske anses självklart för många, men inget jag riktigt tagit på allvar eller tänkt särskilt mycket på tidigare.

 

Det viktigaste här är inte insikten om detta, utan insikten om vad man behöver göra för att må bättre. Det är det som är det svåra men däri ligger också det geniala. Jag märkte att jag började må bättre när jag på ”viktiga” områden i mitt liv började skriva upp konkreta handlingar jag behövde göra, och sedan uträttade dem. Till exempel: ringa en gammal vän, träna och sova mer, spendera mer tid med mina barn, be någon om förlåtelse, lägga mer tid på mig själv, möjliggöra en speciell resa etc.

 

Det är för mycket att tro att man kan ändra allt på samma gång, men att sakta men säkert börja gå i den riktning i vilken du vill att ditt liv ska forma sig kommer att vara värt det. Du måste bara sätta dig ner och förstå vad du vill och vad du behöver göra. Förslagsvis genom att analysera ditt liv på olika områden enligt ovan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Av: 

Niklas Thor

Publisert:

LÄS VIDARE

Så påverkas livet som fotbollsspelare av pandemin

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Psykisk ohälsa

Familj

Livsstil

Stress