Nytt massgripande i Turkiet

avTT

Publicerad:
Foto: Chris Post/AP/TT
Fethullah Gülen, anklagas för att ha varit hjärnan bakom kuppförsöket 2016, men han nekar. Arkivbild från 2016.

Turkiska åklagare har beslutat om nya massgripanden av hundratals personer som anklagas för kopplingar till predikanten Fethullah Gülens nätverk, som regeringen anklagar för att ha legat bakom kuppförsöket 2016.

Den mest omfattande arresteringsordern riktas mot 467 personer i 67 städer och gäller anklagelser om att Gülenanhängare manipulerat examineringsprocessen för poliser.

Därtill har åklagare i staden Izmir beordrat att 157 personer inom flottan och flygvapnet, i 43 olika städer, ska gripas på grund av påstådda kopplingar till nätverket. En tredje utredning, om infiltrering av rättsväsendet, resulterar i en arresteringsorder mot 71 misstänkta i 15 olika städer.

Gülen, som har levt i självvald exil i USA sedan 1999, har nekat till all inblandning i kuppförsöket. En gång i tiden var han allierad med president Recep Tayyip Erdogan, som dock senare kom att anklaga hans rörelse för att försöka infiltrera staten.

Efter kuppförsöket har totalt omkring 80 000 människor gripits och runt 150 000 avskedats eller stängts av från sina arbeten.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM