Bandidos

Bandidos-topp friad för 37 skjutvapen – av nämndeman som ”gillar” Bandidos

Av: 

Karl Enn Henricsson

NYHETER

Polisen slog till mot en enorm depå med illegala vapen. En man med en ledande position inom mc-gänget Bandidos friades dock av tingsrätten.

Nu vill åklagaren att rättegången tas om.

Orsaken är att en av nämndemännen upprepade gånger har uttryckt sitt gillande av Bandidos i sociala medier, enligt åklagaren.

37 illegala vapen – varav 13 var automatvapen – hittades i två stulna bilar i ett garage i Skärholmen i Stockholm. Dessutom hittades 7 400 patroner, 48 stavar dynamit och flera kilo knark.

Fynden gjordes i april 2018 och misstankarna riktades mot en man som har en högt uppsatt ställning inom mc-gänget Bandidos.

Yrkade på åtta års fängelse

Han åtalades för bland annat synnerligen grovt vapenbrott, och åklagaren yrkade på runt åtta års fängelse.

Mannen nekade till brott. Att hans dna hade säkrats på föremål förklarade han bland annat med att han hade köpt en av bilarna som stulen, och använt den då han hjälpt till att flytta ur en tidigare Bandidos-lokal.

Mannen, med en ledande position inom Bandidos, friades av tingsrätten.

Rättegången hölls vid Södertörns tingsrätt. Juristdomaren och en nämndeman ville fälla Bandidos-toppen, men de två andra nämndemännen ansåg att bevisen inte räckte varför han förra sommaren friades.

Han släpptes ur häktet.

”Visar tydliga sympatier för Bandidos”

Men nu vill åklagare Kristina Lindhoff Carleson att hela rättegången tas om. Orsaken är att en av de två nämndemän som friade Bandidos-toppen sympatiserar med just Bandidos. Det framgår av dokument som polisens avdelning för särskilda utredningar har tagit fram, och som åklagaren hänvisar till.

37 illegala vapen hittades i två stulna bilar.

Av materialet framgår, enligt åklagaren, att nämndemannen vid fyra tillfällen har gillat bilder som en Bandidos-medlem har publicerat på Facebook, mellan mars 2016 och november 2018. Under ett foto, där medlemmen bär en tröja med Bandidos-emblem, har nämndemannen skrivit ”Cooola killen. Snygg t-shirt/tröja”, enligt materialet.

Åklagaren anser att nämndemannen, som är SD-politiker, varit jävig ”då han i sitt agerande på sociala medier visar tydliga sympatier för Bandidos”, enligt dokument som lämnats in till hovrätten.

”Jag vill här särskilt påpeka att dessa sympatier visas mot en organisation som uppfyller samtliga kriterier som kännetecknar organiserad brottslighet…” går vidare att läsa.

Nämndemannen: Har ingen aning

Åklagarens yrkande avlutas med att ”det föreligger enligt min bedömning särskilda omständigheter vilket har varit ägnat att allvarligt skada förtroendet för NN:s opartiskhet och oberoende”.

– Jag vill inte kommentera det, utan jag avvaktar hovrättens beslut, säger Kristina Lindhoff Carleson.

Den nämndeman som kan ha varit jävig, ställer sig frågande till åklagarens påstående:

– Det här har jag ingen aning om.

Hovrätten har ännu inte fattat beslut om rättegången ska tas om i tingsrätten.

Bandidos-toppen försvaras av advokat Peter Dahlqvist.

– Jag lämnar inga kommentarer kring ärendet i dagsläget. Min klient nekade till brott i tingsrätten, och han blev helt frikänd.

Den friande domen överklagades, men rättegången i hovrätten ställdes tidigare i år in eftersom det inte gick att nå Bandidos-toppen.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Fynden gjordes i april 2018.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bandidos

Brott

Vapen

Nämndemän