Stjärnan gav nytt liv till Uppsalaartistens monsterhit

Samarbetet med superstjärnan Alan Walker gav monsterhiten nytt liv.
Samarbetet med superstjärnan Alan Walker gav monsterhiten nytt liv.

För nästan exakt 20 år sedan släppte Mattias Brånn monsterhiten Eurodancer som fram till i dag har streamats smått otroliga 500 miljoner gånger.

Nu har Uppsalaartistens hit fått nytt liv tack vare ett samarbete med superstjärnan Alan Walker.

Många har nog en relation till låten Eurodancer som släpptes redan 2000 och därefter vuxit till en riktig monsterhit. Förmodligen är det inte lika många som vet att den kom till i en studio på Stora torget i Uppsala.

Mattias Brånn, som är mer känd som DJ Mangoo, föddes 1983 och är uppvuxen i lilla Örbyhus utanför Uppsala i en riktigt musikalisk familj.

– Min pappa och bror var väldigt musikaliska, så visst snappade jag upp en den där. Jag fick snabbt ett intresse för att börja skapa musik med syntar och dator, jag gillade att få vara min egna lilla orkester, säger Mattias Brånn.

Gymnasietiden tillbringade han i musikklass på Bolandsskolan i Uppsala, och i den vevan började också den blivande karriären att formas.

– Jag skaffade en liten studio på Stora torget under tiden jag gick på Bolandsskolan, och där blev många och långa kvällar innan jag tog bussen hem till Örbyhus igen, fortsätter Mattias Brånn som vid millennieskiftet slog igenom över en natt.

– Det var dock inte med Eurodancer, utan med en annan låt som heter Inside you, som jag först blev känd. Eurodancer däremot har blivit ordentligt mycket större med tiden. När jag släppte låten fanns varken Spotify eller Youtube, men i dagsläget har den streamats närmare 500 miljoner gånger.

Kan du leva på låten fortfarande?
– Man kan väl säga så här, jag överlever även under de perioder då kreativiteten är lite lägre.

Bild från musikvideon som gjordes tillsammans med Alan Walker.
Bild från musikvideon som gjordes tillsammans med Alan Walker.

Samarbetet med superstjärnan starten på något nytt

För en tid sedan fick Mattias Brånn idén att ta fram en ny och omarbetad version av Eurodancer som han sedan valde att skicka till flera artister. Och till slut fick han napp, och inte av vilken som helst.

– Jag fick ett svar av skivbolaget bakom Alan Walker som svarade att de gillade demon, och att jag skulle åka till Oslo och träffa dem. Det kändes fantastiskt spännande. Alan Walker har, på ganska kort tid, blivit en av de större och han har bland annat 70 miljoner följare i sina olika kontakter. Så där ligger man lite efter.

Resten är historia. För ungefär ett halvår sedan släpptes låten Play som, i skrivande stund, har spelats över 55 miljoner gånger.

– Låten är ett samarbete med ett gäng starka viljor, men där vi landat i ett resultat där alla var nöjda, och som både respekterar originalet Eurodancer och samtidigt utvecklar och gör den mer modern, fortsätter Mattias Brånn som själv känner att han har fått en nystart efter samarbetet med stjärnan.

– Det känns verkligen som en nystart, och jag har faktiskt lite andra roliga grejer på gång som ligger ungefär i samma linje som detta.

Kan du berätta mer?
– Nej, inte just nu. Men inom kort hoppas jag att jag ska kunna berätta lite mer.

Har du någon kontakt med Alan Walker efter att ni avslutade arbetet med singeln?
– Bara lite sporadiskt i sociala medier där vi kommenterar varandras bilder. Alla människor är verkligen inte skapta för att nå framgång, oavsett vad det handlar om, men Alan Walker är otroligt ödmjuk.

Olaglig nedladdning fick fart på karriären

För många artister har den olagliga nedladdningen varit ett huvudbry. För Mattias Brånn däremot blev det en väg mot framgång.

– Jag skulle nog säga att jag har mycket att tacka för tjänster som Napster, där det gick att ladda ned och sprida musik gratis, det gjorde att låten fick större spridning, säger Mattias Brånn som berättar att dagens digitala plattformar öppnar för nya sätt att tjäna pengar.

– Visst hade jag tjänat mer på att sälja fysiska skivor, men dagens teknik har öppnat upp andra dörrar och möjligheter att tjäna pengar.

Samarbetet med Alan Walker gav Mattias Brånn en nystart.
Samarbetet med Alan Walker gav Mattias Brånn en nystart.

Funderar på Melodifestivalen

Hur framtiden ser ut för Mattias Brånn återstår att se, men att skriva bidrag till Melodifestivalen är någonting som lockar för Uppsalaartisten som 2008 skrev Schweiz bidrag i Eurovision.

– Det är klart att Melodifestivalen lockar, varför inte, det är en stor cirkus. 2008 hade jag faktiskt med en låt i Eurovision. Det var Schweiz bidrag "Era stupendo" som framfördes av Paolo Meneguzzi. Jag tror den slutade någonstans i mitten. Vi får se hur det blir med Melodifestivalen, men det kanske blir min nästa utmaning.

Publisert:

LÄS VIDARE