Nyheter

Grattis internet – fyller 50 i dag

Av: 

TT

I dag för 50 år sedan föddes internet. Arkivbild.

Foto: Ronny Hartmann

NYHETER

Det började med ett L och ett O. Sedan kraschade systemet.

Men händelsen, för exakt 50 år sedan, brukar ändå räknas som internets födelse.

– De lyckades nästan skicka tre bokstäver. Det var en bra början, säger internetpionjären Patrik Fältström.

Forskarna på UCLA i Kalifornien försökte egentligen skicka kommandot "Login" till ett annat forskningsinstitut. Riktigt så långt blev dock inte det banbrytande försöket den 29 oktober 1969.

Men även med bara "LO" var genombrottet var faktum. För första gången hade två datorer pratat med varandra via det som senare skulle bli internet.

Utvecklingen sedan dess har varit explosionsartad, konstaterar Patrik Fältström, som i olika former arbetat med internet sedan 1980-talet.

– Digitaliseringsexplosionen är egentligen två saker som hände samtidigt, säger Fältström, i dag teknik och säkerhetsskyddschef på Netnod.

– Dels förmågan att omvandla information till ettor och nollor och tillbaka. Dels det som de hittade på för 50 år sedan, nämligen att flytta ettorna och nollorna fram och tillbaka.

"Kommer bli tråkigt"

De tidiga, stapplande stegen på 1960-talet har 50 år senare blivit det internet som vi känner till i dag. Med webbsidor om allt mellan himmel och jord, ständig uppkoppling via våra smarta telefoner och fordon som klarar sig utan förare.

Enligt Patrik Fältström är det egentligen bara fantasin som sätter gränser för hur internets nästa 50 år kommer att bli.

– Jag tror att internet i sig kommer att bli lika tråkigt och självklart som vatten och elektricitet. Det hoppas jag i alla fall, att vi inte ska behöva tänka på det ens, säger han.

– Det intressanta är alla tjänsterna, som webben, Swish, Facebook, Spotify. Det är det vi får extrapolera 50 år framåt i tiden.

Inga gränser

I grunden kan redan i dag allt som har en elsladd lika gärna ha en fibersladd också. Steget till att koppla upp bilar och andra mobila saker trådlöst är inte heller långt. I stället lär de stora förändringarna framöver ske i hur internet tillämpas, tror Patrik Fältström.

– När du väl har alla de här sakerna anslutna är det bara fantasin som säger vad det är för applikationer och tjänster man kan köra. Då går det verkligen att börja uppfinna saker.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert: