Populära p-pillret Zoely slut: ”Blev lite panik”

Jenny, 33: ”Vet inte vad jag ska ta mig till”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Först i juli väntas populära p-pillret Zoely vara tillbaka på apoteken – på grund av problem med tillverkningen.

Tills dess får de kvinnor som tar pillret försöka hitta substitut.

– Det är inte jättelätt att få tid eller att byta p-piller och hormoner är inte så roligt att hålla på med att mixtra med, säger Jenny, 33, som drabbas.

Populära p-pillret Zoely är restnoterat på i hela landet. Anledningen är att tillverkaren av en av de aktiva substanserna i pillret har problem med sin tillverkning.

– Vi gör allt vi kan för att stötta tillverkaren TEVA i arbetet och har informerat apotek, myndigheter och förskrivare, säger Jenny Wahren, kommunikationschef för läkemedelsföretaget MSD som levererar produkten.

Först andra juli väntas en ny leverans nå Sverige.

För Jenny, 33, blev det en smärre chock när hon stod på apoteket för att hämta ut nya pillret efter att hennes karta tagit slut – hennes p-piller fanns inte på något apotek i hela Skåne.

– Det blev ju lite panik när jag stod där. De sa att det inte var ett enda apotek i hela Sverige som hade det inne.

1 av 2 | Foto: Privat
Jenny tycker apoteken borde varna när ett läkemedel är på väg att ta slut.

”Irriterande”

Jenny löste problemet med att byta p-piller, men i och med att det inte finns något p-piller på marknaden som har samma sammansättning som Zoely behöver man kontakta sin barnmorska för att hitta ett substitut. Preventivmedlet används ofta för att lindra den plågsamma sjukdomen Endometrios.

– Jag har testat många olika som jag mått dåligt av. Zoely är något jag känner funkar, då är det irriterande att behöva börja med en ny sort. Hade jag fått veta det i tid så hade jag kunnat förbereda mig mentalt.

Hon tycker det borde finnas en funktion via apoteken som larmar om ens läkemedel är på väg att ta slut i lager.

– Det är inte jättelätt att få tid hos barnmorska eller att byta p-piller och hormoner är inte så roligt att hålla på med att mixtra med, säger Jenny.

Publicerad:

LÄS VIDARE