Stötte på vargen – i bostadsområdet

avMalin Wigen

NYHETER

Teresa Fernaeus Lundberg stötte på en varg i ett bostadsområde i Stockholm när hon var ute med sin vän.

– Det var en häftig känsla, framförallt så här i efterhand, säger hon.

Foto: Skärmdump
Stötte på vargen i bostadsområdet.

En varg har synts till i Brandbergen i Stockholmsförorten Haninge – den uppges ha dödat en katt. Teresa Fernaeus Lundberg såg vargen under en löptur med sin kompis och fångade den på film.

– Först när jag såg den tänkte jag ”men gud, vilken stor hund det är”. Det var en häftig känsla, framförallt så här i efterhand.

Teresa var rädd.

– Min kompis Mia var exalterad till att börja med.

Vargen visade sig i ett bostadsområde där det bor många människor.

– Man tycker att det är läskigt och obehagligt. Även om den inte normalt går till attack mot människor så har man ingen aning om vad som händer om man kommer med sin hund eller dylikt.

Har försökt skrämma den

Det är inte första gången en varg har synts till i Stockholmsområdet. För några veckor sedan infördes skyddsjakt på en varg i Vallentuna.

– Vi har en del varg i Stockhom nu. Det finns nationella mål om att vi ska ha en viss del av rovdjursstammen här. Det kan ju fungera om vargarna håller sig på avstånd från människor men den här Södertörnsvargen gör ju inte det, säger Göran Åström, miljödirektör på länsstyrelsen i Stockholm.

De har försökt att vidta skrämselåtgärder – vilket innebär att man till exempel skjuter gummikulor. Regelverket säger nämligen att man kan ta beslut om skyddsjakt först när man provat att det inte finns en annan lösning.

– Vi har gjort ett försök, men har inte hittat vargen.

De ska försöka att skrämma den igen.

– Vi ska göra en ny insats, lyckas inte det eller ger det inte resultat så ser jag inga andra åtgärder. Då får vi prova frågan om skyddsjakt.

Göran Åström påminner om att vargar inte ser människa som föda eller utgör ett hot mot människor.

– Det är hundar den dras till eller andra djur. Men dyker det upp en sådan individ så förstår jag att det finns en oro. Självklart ska vi inte ha varg i våra bostadsområden.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vargar