Donald Trumps inreseförbud

USA inför stopp för flyktingmottagandet

Hård kritik mot Trump: ”Tårar rinner nerför Frihetsgudinnans kinder”

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

WASHINGTON. Donald Trump har skrivit under en verkställande order med målet att stoppa islamistiska terrorister från att ta sig in i USA.

Beslutet innebär ett tillfälligt stopp för flyktingmottagandet – och inreseförbud för människor från sju länder som har ”stora problem med terrorism”.

– Vi vill bara ha in dem som stödjer vårt land och älskar vårt folk, säger Trump.

Donald Trump besökte försvarshögkvarteret Pentagon på fredagseftermiddagen, lokal tid. Där deltog han i en ceremoni för den nytillträdde försvarsministern James ”Mad Dog” Mattis.

Trump skrev också under två exekutiva ordrar. En om att rusta upp den amerikanska militären, och en om hårdare kontroll av flyktingar.

– Vi inför nya granskande åtgärder för att hålla radikala islamistiska terrorister borta. Vi vill inte släppa in de hot som våra soldater kämpar emot utomlands.

– Vi vill bara ha in dem som stödjer vårt land och älskar vårt folk, sa Trump.

Stopp tills vidare för syriska flyktingar

Beslutet innebär ett temporärt totalstopp för flyktingmottagandet i USA. Stoppet ska gälla i fyra månader, men för syriska flyktingar finns det ingen tidsbegränsning.

Dessutom kommer USA under 90 dagar inte utfärda några visum för människor från sju länder som har ”stora problem med terrorism”. Länderna som omfattas är Iran, Irak, Jemen, Libyen, Syrien, Sudan och Somalia.

”Skäms över att han är vår president”

Syftet med det pausade mottagandet är att nya, hårdare kontrollrutiner ska kunna införas. Vad de kommer att bestå av är inte känt. CNN har dock rapporterat att Donald Trump vill att myndigheterna ska få rätt att fråga flyktingar om deras religiösa tro.

Den exekutiva ordern har fått hård kritik från både politiska motståndare och experter.

”Tårar rinner nerför Frihetsgudinnans kinder i kväll”, skriver Chuck Schumer, ledare för Demokraterna i senaten, på Twitter.

– Amerika är starkare när vi välkomnar dem som flytt från våra fiender. De här åtgärderna sätter inte USA först. Jag skäms över att han är vår president. Trump leder vårt land utifrån rädsla i stället för fakta. Det här spelar våra fienderna rakt i händerna, säger Seth Moulton, demokratisk ledamot i representanthuset i ett uttalande, som The Hill rapporterar om.

”En fruktansvärd idé”

Stephen Legomsky, professor vid St. Louis juridiska universitet, uttalade sig om ordern när stora delar av innehållet blev känt tidigare i veckan:

– Ur en juridisk synvinkel så har han helt klart rätt att göra detta. Men ur en politisk synvinkel är det en fruktansvärd idé eftersom de humanitära behoven är så stora för flyktingar nu, säger han.

En annan kritiker är Facebook-grundaren Mark Zuckerberg. I ett inlägg på det sociala nätverket skriver han att USA är ett land av migranter och att det amerikanska folket ska vara stolta över det:

”Vi borde hålla våra dörrar öppna för flyktingar och dem som behöver hjälp. Det är sådana vi är.”

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Trump håller med Bannon: ”Medierna är oppositionspartiet”

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trumps inreseförbud

Donald Trump

Terrorism

Pentagon

James Mattis

Flyktingsituationen

Mark Zuckerberg