Donald Trumps inreseförbud

Regeringen: Förväntar oss att svenska pass gäller

Av: 

TT

Kenan Habul

Julia Wågenberg

NYHETER

Regeringen kräver besked om hur Trumps reseförbud påverkar svenskar med rötter eller dubbla medborgarskap i de sju länderna.

Det framkom under ett möte mellan svenska UD och amerikanska ambassaden under kvällen där beslutet kritiserades.

– Om man har ett svenskt pass ska man kunna resa till USA, säger utrikesminister Margot Wallström.

JFK dagen efter att inreseförbudet infördes.
JFK dagen efter att inreseförbudet infördes.

Efter Donald Trumps presidentdekret gällande ett inreseförbud för personer från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen, har det rått oklarhet kring vad som gäller för dem med dubbelt medborgarskap.
Nu står det klart att inga visum kommer att utfärdas till personer med medborgarskap i de berörda länderna.

"Om du är medborgare i något av de här länderna, var vänlig och boka inte något visummöte och betala inga visumavgifter just nu. Om du redan har ett inbokat möte, var vänlig och kom inte. Du kommer inte att få komma in på ambassaden eller konsulatet", skriver den amerikanska ambassaden i Sverige på sin webbplats.
Vad som gäller för de som redan har ett visum är ännu oklart, men ambassaden skriver på sin hemsida att den kommer gå ut med mer information när den blir tillgänglig.

UD i möte med amerikansk diplomat

Svenska utrikesdepartementet, UD, har inga mer detaljer om beslutet.

– Det är deras information och det är den säkraste källan, säger Catarina Axelsson, presskomunikatör på UD.

David E. Lindwall, charge d'affaires, på amerikanska ambassaden var under måndagseftermiddagen uppkallade på möte med tre topptjänstemän på UD. Mötet skedde på begäran av utrikesminister Margot Wallström.

– Förhoppningvis ska vi ha något mer att berätta efteråt, men jag tvivlar på att allting kommer att bli glasklart, sa Catarina Axelsson före mötet.

Inga tydliga besked, men krav från Sverige

Efter mötet på måndagskvällen besannades hennes farhågor.

”Sverige behöver få klarhet i vad de nya reglerna innebär för svenska medborgare med dubbelt medborgarskap i något av dessa länder, eller som har något av dessa länder som ursprungsland”, står det i pressmeddelandet från UD.

Denna information bör komma snarast, anser UD.

Men amerikanska ambassaden kunde inte några tydliga besked.

Sverige kritiserar USA

”Ambassadens representanter noterade de svenska budskapen men hänvisade till att det fortfarande finns oklarheter gällande tolkningen av beslutet. Ambassaden sa sig invänta vidare instruktioner från Washington”, står det i UD:s pressmeddelande.

Där framgår också att Sverige kritiserat att svenska medborgare inte kan resa in i USA:

”Regeringen förväntar sig att de som reser med ett svenskt pass ska kunna resa in i USA, och beklagar att det fortfarande råder oklarheter kring tolkningen av de nya reglerna.”

Wallström: Det är olyckligt

Inte heller Margot Wallström anser att mötet på måndagseftermiddagen gav någon klarhet i omfattningen av inreseförbudet. Hon berättar att även amerikanska ambassaden väntar på information från Washington.

– Vi väntar fortfarande på besked och amerikanska ambassaden väntar fortfarande på besked från Washington om vad som exakt gäller och tillämpningen av beslutet, säger Wallström till Aftonbladet.

På mötet fördes kritik fram från svenska regeringen.

Kommer ni markera ytterligare framöver?

– Då måste vi först vänta in besked om vad det är som gäller. Vi har sagt att vi menar att om man har ett svenskt pass ska man kunna resa till USA.

Vad tycker du om beslutet?

– Det är olyckligt. Det är inte så att genom att stänga gränser faktiskt förbättrar situationen när det gäller vår säkerhet eller möjligheter att hålla kontakterna mellan länder, säger Wallström.

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA IDAG – SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Donald Trumps inreseförbud

LÄS VIDARE

Det här betyder USA:s inresestopp

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trumps inreseförbud

Donald Trump