Flygplan började brinna – passagerare evakuerades

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Läsarbild
Brandbil på Bromma flygplats.

NYHETER

Ett flygplan på Bromma flygplats började brinna på torsdagen. Ett varningslarm gick ut på flygplatsen, starten avbröts och passagerarna fick evakuera.

– Det slog ut två-tre meter höga eldflammor, säger en passagerare som satt ombord.

Händelsen inträffade strax efter klockan sju på kvällen när flygbolaget BRA:s plan, en Saab 2 000, skulle lyfta. Propellerplanet stod vid gaten och hade ännu inte taxat ut på startbanan.

– I samband med att piloterna startade upp planet inför start kom det upp en eldsflamma från en av motorerna, säger Emma Sandsjö, kommunikationschef på BRA till TT.

Gick ut varningslarm

Flygplanets kapten fick via markpersonal och flygledartornet veta att eld hade uppstått.

– Det var markpersonal som noterade det här och i och med att han stängde av bränsletillförseln till motorerna så slocknade elden, säger Åsa Öhman, informatör på Swedavias pressjour, till Aftonbladet.

Ett varningslarm gick ut på Bromma flygplats och Storstockholms brandförsvar larmades även på händelsen såväl som flygplatsens egen räddningstjänst. Men brandkåren behövde aldrig släcka någon eld.

– Vi hade bordat planet och satt och väntade på att det skulle taxa iväg. Då slog det ut eldflammor – två-tre meter, två-tre gånger – ur motorn. Sedan stängde de av hela planet, gjorde det strömlöst, och så fick vi lämna planet, berättar en passagerare.

De 36 passagerarna fick gå av planet. Flygräddningscentralen anser att situationen snabbt var under kontroll och att det inte rörde sig om en nödsituation, enligt Expressen.

– Det fanns personal på plats som kunde ta hand om passagerare, men allt ska ha gått lugnt till är den information som vi fått, säger Åsa Öhman.

Erbjuds samtalsstöd

Det är ännu oklart vad som orsakat eldsvådan. Flygbolagets tekniker har varit på plats men fortsatt utredning krävs. Kaptenen gör alltid en visuell besiktning inför varje flygning och denne kunde inte se något anmärkningsvärt, säger Emma Sandsjö på flygbolaget till TT.

Samtliga passagerare är nu på väg till sin slutdestination Umeå i ett annat plan. De har också erbjudit samtalsstöd om behovet finns.

Ersättningsplanet lyfte 20.25 från Bromma. Planet som började brinna skulle lyft 18.55.

Publicerad: