Oxfam

Världens åtta rikaste äger lika mycket som halva befolkningen

Av: 

Linnea Järkstig

NYHETER

Klyftan mellan fattiga och rika har vuxit rekordmycket.

Världens åtta rikaste personerna äger lika mycket som den fattigaste hälften av befolkningen.

Något som hjälporganisationen Oxfam, som ligger bakom rapporten, kallar ”groteskt”.

Klyftan mellan fattiga och rika fortsätter att växa – i rekordfart.

Nu äger världens åtta rikaste personer lika mycket som den fattigaste hälften av befolkningen, enligt hjälporganisationen Oxfam som kallar det ”mer än groteskt”.

Microsoftgrundaren Bill Gates är den som tjänar allra mest. Han och sju andra personer äger tillsammans 426 miljarder dollar. Att jämföras med den fattigaste hälften av befolkningen – 3,6 miljarder människor - som tillsammans äger 409 miljarder dollar.

– Det är obscent att så mycket rikedom ägs av så få när en av tio människor överlever på mindre än två dollar per dag, säger Winnie Byanyima, styrelsemedlem i Oxfam International.

Bill Gates.

Klyftorna ökar med rekordfart

Organisationen vill nu se en ny ekonomisk modell för att vända trenden som bland annat används för att förklara brexit eller att Donald Trump vann presidentvalet i USA.

2014 redovisade Oxfam att de 85 rikaste personerna ägde lika mycket som hälften av jordens befolkning. 2015 var motsvarande antal 80, och 2016 var det de 62 rikaste. Anledning till den dramatiska minskningen 2017 sägs bero på att man upptäckt att fattigdomen i Kina och Indien är betydligt värre än vad man tidigare trott.

Fattigdomen minskar

World Economic Forum sa i förra veckan att ökande ojämlikhet och social polarisering är två av de största riskerna för den globala ekonomin 2017 och kan leda till att förhindra globaliseringen.

Samtidigt har fattigdomen i världen minskat radikalt de senaste decennierna. 1990 levde 38 procent av världens människor i extrem fattigdom – i dag är siffran tio procent. Andelen extremt fattiga har alltså minskat med över två tredjedelar på mindre än tre årtionden.

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Oxfam

Bill Gates

Jeff Bezos

Larry Ellison

Michael Bloomberg

Mark Zuckerberg

Carlos Slim