Diana, 25, satte hamburgerrekord – så mycket åt hon

NYHETER

Åtta hamburgare på 200 gram – och en 90-grammare.

Lägg därtill pommes, mjukglass och en liter läsk som du ska få i dig på under en timme. Där har ni Diana Butas galna rekord som hon satte på Vegabaren i Haninge.

Foto: Adam Wännman Zetterqvist
Diana Buta

Vegabaren i Haninge är Sveriges äldsta hamburgerrestaurang och öppnades 1964 av Erik Engström. Det var innan hamburgare ansågs vara snabbmat och därför inte fick säljas i gatukök.

Redan innan dess hade man hunnit blir först i Sverige med en drive in-kiosk.

– Vi öppnade Sveriges första drive-in 1958, säger Carlo Taccola, som kom till Sverige från Italien och som 22-åring började som diskare på Vegabaren.

I dag driver han den tillsammans med Ali Polat.

”Jag ville slå det”

Träffar för raggare och mc-knuttar varvas med att det då och då dyker upp hamburgergäster som är glupskare än vanligt. En av dem är Diana Buta från Täby.

– Vi har haft mattävlingar på min arbetsplats som jag vunnit, säger Diana Buta som vanligtvis jobbar på Handelsbanken.

En lista med olika killnamn finns sedan tidigare på Vegabaren. De har alla lyckats med bedriften att äta minst fem 200-grammare på under en timme.

Den senaste som satte hamburgerrekord var Alexander Pärleros som 2007 sänkte åtta stycken 200-grammare, pommes, mjukglass, cola och därtill tryckte i sig en tårta. Och det är just Alexander som är anledningen till att Diana och hennes kollegor i fredagskväll drog till Vegabaren.

– I hans podcast ”Framgångspodden” pratar han konstant om sitt rekord. Jag ville slå det, säger Diana.

Och hon lyckades.

Käkade nio burgare på en timme

Diana klarade av att äta åtta 200-gramsburgare, en 90-grammare, pommes frites, mjukglass och en liter läsk – på en timme.

Det nio år gamla rekordet slog hon efter att ha värmt upp med att enbart äta sallad innan. Hon åt även några brakmåltider med sin familj veckorna innan för att vänja sig vid att äta mycket. Hon skrattar gott åt minnet då hon kom till Vegabaren och de tog fram en spyhink om hon inte skulle få i sig allt – den behövdes aldrig.

Nu hoppas hon att den gamla rekordhållaren från 2007, Alexander Pärleros, ska anta utmaningen att möta henne i en hamburgerätartävling.

– Min kollega mailade honom och han svarade att han är vegan nu. Men jag utmanar honom att ta tillbaka titeln, säger Diana Buta och skrattar.