200 sekunder

Här är männen som skickar ”dick pics”

”Det handlar om tillfredsställelse i att någon ser”

Av: 

Natalia Kazmierska

NYHETER

En av männen jobbar på en fritidsgård. En är en känd idrottsprofil. En annan har varit dj på flera kända Stockholmskrogar.

Det de har gemensamt: de har skickat oönskade bilder på sina penisar till kvinnor.

Aftonbladets och Viafrees program 200 sekunder har kartlagt några av dem.

Annika Ström, 33, från Göteborg är en av många kvinnor som utsatts för ofredanden på nätet.
Annika Ström, 33, från Göteborg är en av många kvinnor som utsatts för ofredanden på nätet.

Annika Ström, 33, en vanlig småbarnsmamma och spårvagnsförare i Göteborg, får ofta dickpics flera gånger i månaden. Bilder från helt okända män i Sverige och utomlands, på erigerade penisar i olika vinklar och storlekar.

– De allra flesta kvinnor jag känner har blivit utsatta för att få oönskade bilder på könsorgan, berättar hon.

Hennes instagramkonto @varmkorvboogie har över 15 000 följare. Annika tror att en del triggas av att hon är feminist och kroppsaktivist, som kämpar mot de snäva skönhetsidealen.

Hon visar en chattkonversation med en svensk man, som först säger att han vill köpa sex av henne. När hon säger att hon inte är intresserad svarar han med att skicka en bild på sin penis.

– Jag tror att det är helt vanliga män, inte bara perversa typer, säger Annika.

Youtubeprofilen Antonia ”Anty” Johnson tror att många tänker att den mörka delen av nätet är något man får tåla. ”Men det är inte okej” säger hon.

Youtubern och instagramkändisen Antonia ”Anty” Johnson, 25, får också regelbundet dick pics. Hon tror att männen går igång på att skicka könsbilder.

– Den som skickar är nöjd när den skickar, det är tillfredsställelsen i att någon ser, säger hon.

200 sekunder har via domar och sociala medier kartlagt några av männen som ägnar sig åt dick pics på sociala medier. Många av dem nekar trots bevisen eller hävdar att någon annan kapat deras konton.

– Jag mår väldigt dåligt på grund av det här, det var inte jag som gjorde det, säger en 19-årig man när vi konfronterar honom.

En annan person hävdar i polisförhör att han tagit bilder på sin penis för att visa några utslag för sin sambo. När mobilen hängde sig råkade han oavsiktligt skicka bilderna till två flickor, 12 och 14 år gamla.

Andra erkänner att de har problem. ”Mitt beteende är inte okej” säger en 26-årig man som dömts för till dagsböter för sexuellt ofredande, efter att ha skickat över 70 dick pics och onanifilmer till unga tjejer på Snapchat.

Få fall blir dock anmälda och leder till polisutredningar, enligt kriminologen och polisen Nina Rung:

– Men det betyder inte att det är onödigt att anmäla. Ju fler anmälningar polisen får in desto mer vet vi att det är ett så pass stort problem. Det är ett sexuellt brott, och det är så vi ska behandla det, säger hon.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

200 sekunder

Brott

Sexualbrott

Sociala medier