Hon vill ha Spicers jobb – ”samtal pågår”

Publicerad 2017-05-18

WASHINGTON. Vita husets presstalesperson Sean Spicer hänger löst.

Efterträdaren sägs vara Fox News programledare Kimberly Guilfoyle – som redan ska föra samtal med Trump-administrationen.

– Jag är en patriot och det vore en ära att få tjäna landet, säger Guilfoyle till Mercury News.

Trots sin korta tid på posten har Vita husets nuvarande presstalesperson, Sean Spicer, lyckats göra ett flertal offentliga grodor.

Spicer och kollegan Sarah Huckabee Sanders har även haft det tufft då de vid upprepade tillfällen den senaste tiden har lämnat motstridiga uppgifter till media – uppgifter som president Trump sedan motsagt på Twitter.

Trump vill ta bort pressträffarna

Spicer och pressteamet uppges nu hänga löst, inte minst efter hanteringen av Comey-skandalen, som Trump uppges vara missnöjd med.

– Det fanns inget ledarskap alls. De sprang omkring som kycklingar med avhuggna huvuden, säger en källa till Washington Post.

I en intervju med Fox News undvek Trump dock att svara på frågan om Spicer kommer att få fortsätta som presstalesperson även i framtiden. Trump har även antytt att han vill ta bort framtida pressträffar, och ersätta dem med skriftliga uttalanden.

Anledningen är att han anser sig vara ”för snabb” för sina medarbetare.

”Samtal pågår”

Men nu verkar det som att Vita huset kanske har hittat någon som kan hänga med i presidentens snabba och minst sagt ombytliga tempo. Någon som kan ta sig an vad som beskrivs som ”omöjligt” och ”det svåraste jobbet i USA”.

Enligt nyhetsbyrån AP pågår det just nu samtal mellan Trump-administrationen och Fox News programledare Kimberly Guilfoyle.

Guilfoyle är i dag en av programledarna för Fox News nyhetsprogram ”The Five” och var tidigare aktuell för rollen.

Till Mercury News säger hon att ”flera personer” nu vill se henne som hans efterträdare.

– Jag är en patriot och det vore en ära att få tjäna landet, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att det skulle vara fascinerande jobb. Det är ett utmanande jobb, och det behövs någon som är riktigt bestämd och fokuserad. En stor kommunikatör med djup kunskap som kan hantera den positionen.

Tror på ett nära förhållande till Trump

Guilfoyle har tidigare sagt att det ”finns utrymme för förbättringar i Vita husets kommunikationen utåt”. Dock utan att kommentera sin egen roll i det.

– Om du vill bli framgångsrik och kunna kommunicera med president Trump så måste du vara någon som han faktiskt vill tillbringa tid med. Du måste även insistera på att få prata med honom innan du går ut och informerar media. Annars riskerar du att bli helt förd bakom ljuset.

Dock har Guilfoyle bara gott att säga om sin möjliga föregångare.

– Sean Spicer är en väldigt trevlig man och en patriot. Han är väldigt dedikerad till tjänst och befinner sig i ett mycket tufft läge. Jag vet att han anstränger sig hårt.

Fox: Inte på väg någonstans

Vita huset har ännu inte kommenterat uppgifterna.

Dock säger Guilfoyles nuvarande arbetsgivare, Fox News, att hon har ett långtidskontrakt hos dem och därför inte är på väg någonstans.

"Kimberly är en högt värderad medlem av FOX News, och har ett långtidskontrakt med oss” säger tv-kanalen i ett uttalande till Politico.

Samtidigt som det stormat kring Spicer så lägger många skulden för kaoset i Vita huset på Trump själv.

– Presidenten undergräver ständigt sina anställdas uttalanden. Antingen framstår du som en lögnare eller en dåre, och inget av de alternativen är särskilt lockande, säger David Axelrod, tidigare medierådgivare till president Barack Obama, till New York Times.

ANNONS