Här demonstrerar misstänkta bombmän med nazistiska NMR

avOskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9

En 23-årig man misstänks för att ha detonerat en bomb utanför Syndikalisternas lokaler i Göteborg.

Dagen därpå demonstrerade han med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Stockholm.

På demonstrationen deltog två andra män som också misstänks för bombattentat, bland annat mot ett flyktingboende, där en anställd skadades allvarligt.

I dag åtalades tre män vid Göteborgs tingsrätt, misstänkta för delaktighet i tre olika bombdåd i Västsverige.

Den 11 november i fjol detonerade en bombladdning utanför Syndikalisternas lokaler i Göteborg. I början av januari sprängdes ytterligare en bomb vid ett tillfälligt flyktingboende i Västra Frölunda, där en städare skadades. Båda hans ben bröts av, och han fick splitterskador över hela kroppen.

Var fanbärare på NMR:s demonstration

Senare samma månad upptäcktes dessutom en tredje bomb på ett flyktingboende på en camping i Lilleby, på Hisingen i Göteborg. Bomben kunde dock desarmeras och ingen skadades.

I dag åtalades tre män som misstänks ligga bakom dåden. Männen har kopplingar till den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

Två av de tre åtalade, en 50-åring och en 23-åring, åtalas, förutom för allmänfarlig ödeläggelse, också för försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel. Den tredje mannen, en 20-åring, åtalas för allmänfarlig ödeläggelse.

Alla de tre misstänkta männen deltog i NMR:s demonstration i Stockholm den 12 november, alltså dagen efter att bomben exploderat utanför SAC:s lokaler. 23-åringen som misstänks för det dådet var fanbärare på demonstrationen. Det var även 50-åringen.

23-åringen säger i polisförhör att han tidigare varit chef i NMR:s ”kampgrupp” i Göteborg och medger att han medverkade i demonstrationen i Stockholm.

– Ja, även om jag inte är engagerad så jag vill ändå stötta den politiska idén så att säga, säger han.

Militär träning i Ryssland

De två yngre männen var i slutet av augusti 2016 i St Petersburg i Ryssland och deltog i paramilitär träning.

– Det är ett viktigt indicium att de två åker i väg till Ryssland, genomför en ganska avancerad militär utbildning, där de övar med kalashnikov och makarov utanför St Petersburg, säger förundersökningsledaren Mats Ljungqvist till TT.

Dåden, även om de är politiskt motiverade, anses inte vara terroristbrott, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat.

– Vi kan till exempel inte se att gärningarna allvarligt har destabiliserat politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer. Inte heller att attentat mot flyktingförläggningar och flyktingar generellt kan anses innefatta att allvarligt injaga fruktan hos befolkningsgrupp, sa Mats Ljungqvist till Aftonbladet i samband med att åtalet lämnades in till tingsrätten.

De tre åtalade männen nekar till brott.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM