Vita huset rasande – nättrollades av Ryssland

Anställd: ”Problemet med ryssarna är att de ljuger”

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

WASHINGTON. Bilderna på mötet med president Donald Trump, Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Rysslands ambassadör i USA, Sergej Kisljak var aldrig tänkta att publiceras offentligt.

Men Ryssland bröt mot överenskommelsen och gjorde tvärtom.

– Det är problemet med ryssarna. De ljuger, säger en källa till CNN.

Det var efter onsdagens officiella möte mellan USA:s utrikesminister Rex Tillerson och hans ryske kollega Sergej Lavrov som bilder inifrån Vita huset började spridas från den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Sent på tisdagskvällen stod det även klart att president Donald Trump skulle träffa Lavrov, vilket också förevigades på bild.

Dock visste ingen att även Rysslands ambassadör i USA, Sergej Kisljak, skulle delta på mötet, vilket därmed blev känt först när de ryska bilderna började spridas.

Skulle aldrig publiceras

Sergej Kisljak är en av nyckelfigurerna i utredningen kring den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn som fick sparken efter bara 24 dagar på sin post.

Detta då han ljugit för vicepresident Mike Pence, om att han i telefon med Kisljak inte skulle ha diskuterat att häva sanktionerna mot Ryssland efter att Trump tillträtt.

Under onsdagens möte i Vita huset ska ingen media fått lov att närvara utan enbart Vita husets egna fotografer, samt rysk statlig media.

Enligt en källa i administrationen som CNN pratat med var det också tänkt att bilderna aldrig skulle publiceras.

Därför blev det minst sagt upprörda amerikanska miner när bilderna plötsligt började spridas – via den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

– De lurade oss, säger en anställd vid Vita huset till CNN och fortsätter:

– Det är det som är problemet med ryssarna ... de ljuger.

”Ryssland trollar oss”

Enligt CNN anklagar nu Vita huset Ryssland för att ha ”nättrollat” dem i sociala medier då det ryska utrikesdepartementet twittrat ut fotot på en leende amerikansk president som skakar hand med Lavrov, följt av komiska hintar om Comeys uppsägning.

Utrikesdepartementet publicerade även ett videoklipp där Lavrov skämtar om att FBI-chefen James Comeys fått sparken.

En som snabbt kommentera på Twitter gällande Vita husets klagomål, var den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren i Obama-administrationen, Susan Rice.

Praxis att inte bjuda in media

Det är dock oklart varför Vita huset inte ville att bilderna skulle publiceras eller varför övriga kommersiella och statliga medier inte bjudits in.

Enligt en tjänsteman på Vita huset är det dock praxis att möten med tyngre ledare och statschefer oftast inkluderar ett större pressuppbåd medan mindre möten, som det med Lavrov, oftast sker bakom stängda dörrar.

Gällande kritiken om att det ansågs olämpligt att Trump träffade Sergej Kisljak, med tanke på hans inblandning i Flynn-skandalen svarade tjänstemannen följande:

– Det är löjligt att påstå att en ambassadör inte ska kunna träffa presidenten som en del av ett besök från en utrikesminister. Det är standardpraxis, sa hen till CNN.

”Vad ska vi göra då?”

Även tidpunkten för mötet menar Vita huset inte hade något med Comeys uppsägning att göra utan var planerat sedan långt i förväg.

Tjänstemannen slog även ned på påståendet om att det kunde vara en säkerhetsrisk att släppa in ryska tjänstemän i Ovala rummet. Detta då amerikanska underrättelsetjänstemän anklagat Kislyak för att vara spion.

– Vad tycker ni att vi ska göra?" frågade hen CNN:s reporter retoriskt.

– Inte träffa ryssarna?

Publicerad:

LÄS VIDARE