Sjubarnspappa försvunnen – man döms till fängelse

avSusanna Nygren

NYHETER

I snart ett år har en sjubarnspappa varit försvunnen – i dag dömdes en 52-årig man till fyra års fängelse för synnerligen grov misshandel av mannen. Åklagare Pär Andersson ville även ha honom fälld för människorov men den åtalspunkten ogillades.

– Vi har inga uppgifter om att han med hot bemäktigat sig och fört bort honom. Därför ska han inte dömas för människorov, säger chefsrådmannen Kristina Andersson.

1 av 6 | Foto: Krister Hansson
Den 52-årige mannen dömdes till fyra års fängelse.

En sjubarnspappa från Malmö har varit försvunnen sedan 22 juni förra året. Nu döms en 52-årig man till fyra års fängelse för synnerligen grov misshandel av honom. Han åtalades ursprungligen för människorov och synnerligen grov misshandel av mannen. Men rätten har dock funnit att endast åtalet om synnerligen grov misshandel håller mot honom. 

Fortfarande försvunnen

Det problematiska i det här fallet är att den 51-årige sjubarnspappan fortfarande inte är återfunnen.

Åklagare Pär Andersson är säker på att mannen inte kommer hittas välbehållen. Det uttryckte han, i dag, under den sista rättegångsdagen. Han menar att 52-åringen borde ha dömts till ett längre fängelsestraff.

– Det är väl ingen i den här salen som tror att XX fortfarande är i livet. Med den misshandel som äger rum på det sättet med allt det blod som är i bilen är ju att bedöma som synnerligen grov. Då borde påföljden ligga nära maximumstraffet som är tio år, säger Pär Andersson.

Han är besviken på det korta fängelsestraffet.

– Jag tycker det är lite magert. Att man har lagt sig på minimistraffet för synnerligen grov misshandel. Man borde tagit i lite mer när man vet vad som har hänt.

”Bevisen håller inte”

Chefsrådman Kristina Andersson menar också att man kan anta att sjubarnspappan inte kommer dyka upp.

– Med det blodet som fanns i bilen finns det anledning att anta att han är död. Det finns ingen anledning att anta att han gett sig iväg frivilligt, säger Kristina Andersson.

Men hon menar att bevisen om människorov inte håller. Däremot kan han dömas för synnerligen grov misshandel.  

– Den avgörande omständigheten är hans blodfingeravtryck som finns på mäklarpärmen. Det visar att han var där när våldet mot XX utfördes, säger Kristina Andersson.

Nekar till brott

Åklagarens starkaste bevis mot 52-åringen har varit den misstänktes bil. Den försvann i samband med att sjubarnspappan försvann men hittade senare på en pendlarparkering. I Bilen – en blå Volvo V70 – hittade polien stora mängder blod från sjubarnspappan. 

52-åringen står fast vid sin ståndpunkt att han är oskyldig. 

Pär Andersson har inte bestämt sig för om han ska överklaga eller inte.

– Jag ska läsa igenom domen noggrant och fundera. Det är tre veckor kvar. 

– Det finns säkert de som tycker att han kom billigt undan med fyra år istället för 10 år som åklagaren yrkade på. Men om det hade blivit dömt enligt det gamla systemet så hade det varit extremt högt. Då var minimistraffet ett års fängelse för grov misshandel, säger Mikael Moritz, 52-åringens advokat.

Det är oklart om han tänker överklaga.

– Jag har inte pratat med min klient om domen än. Vi har inte kommit så långt, säger Mikael Moritz.

Texten uppdateras.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Malmö