Trump behövde fråga 11 gånger för att begripa

Källor till Times: Angela Merkel förklarade gång på gång

Foto: AP
Merkel och Trump.
NYHETER

WASHINGTON. Donald Trump frågade samma sak tio gånger.

Angela Merkel förklarade lika många.

Inte förrän elfte gången begrep den amerikanska presidenten, uppger källor till brittiska Times.

Donald Trump förstod inte. Eller ville inte förstå.

Under sitt möte med Angela Merkel i mars tog han gång på gång upp att han ville sluta ett handelsavtal med Tyskland, uppger såväl amerikanska som tyska källor till brittiska ansedda tidningen Times.

Gång på gång förklarade den tyska förbundskanslern att Trump inte kunde förhandla fram något avtal med bara Tyskland.

– Tio gånger frågade Trump henne om han kunde förhandla fram ett handelsavtal med Tyskland. Varje gång svarade hon: ”Du kan inte träffa ett avtal med Tyskland, bara med EU, berättar en källa som Times beskriver som en tysk politiker.

– Elfte gången hon sa nej nådde budskapet slutligen fram till Trump: ”Ah, okej, då sluter vi ett avtal med EU då”.

Merkels hårda linje

Inför Brexit-omröstningen förklarade Barack Obama att Storbritannien skulle hamna längst ner i förhandlingsordningen när det gällde handelsavtal. Men efter att den nya brittiska utrikesministern Boris Johnson träffat Trumps rådgivare i januari konstaterade han triumferande att Storbritannien ”står först i kön” för ett avtal.

Men nu tycks Angela Merkels hårda linje under mötet med Donald Trump ha grusat Boris Johnsons förhoppningar och placerat EU högst på listan igen, enligt källor till Times.

EU är USA:s största handelspartner och nästa veckan reser svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström, med ansvar för handelsfrågor, till Washington för informella möten med USA:s handelsminister.

ARTIKELN HANDLAR OM