Trump nominerar ny FBI-chef

NYHETER

Dagen före James Comey ska vittna i senaten nominerar Donald Trump en ny FBI-chef.

Som vanligt gör han det på Twitter.

”En man med oklanderliga referenser,” skriver Trump.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Christopher Wray är en tidigare medarbetare till den sparkade Comey, när de båda jobbade på justitiedepartmentet. Wray har också jobbat under den förre presidenten George W Bush.

Under sin tid som åklagare har Wray bland annat jobbat med att driva processer mot ett antal storföretag, inklusive Enron. Han har också varit advokat åt New Jerseys guvernör Chris Christie.

Den tidigare åklagaren Wray måste godkännas av senaten innan han kan tillträda.

Comey fick sparken

Comey fick sparken av Trump med omedelbar verkan den 9 maj. Beskedet kom bara dagar efter att han frågats ut av senaten om den misstänka kopplingen mellan Trumps kampanjstab och Ryssland.

Nomineringen av en ny FBI-chef har dragit ut på tiden. Tidigare sa Trump att han skulle ha en nominering på plats före sin utlandsresa för ett par veckor sedan.

Nu kommer den istället dagen före James Comey ska vittna i senatens underrättelseutskott.

Mer info kommer.

FAKTA

Trump vs. Comey

 1. Juli 2016: FBI öppnar i tysthet en utredning om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet, ett beslut som offentliggörs först åtta månader senare.

 2. Oktober 2016: Företrädare för underrättelsetjänsten säger att Ryssland ligger bakom dataintrång och spridning av falsk information för att störa valet.

 3. November 2016: Trump vinner valet. Comey har strax före valet återupptagit, och lagt ned, utredningen om den demokratiske kandidaten Hillary Clintons mejlhantering.

 4. December 2016: Demokraterna anklagar Comey för att ha undanhållit information om Rysslands inblandning i valet, för att hjälpa Trump.

 5. Januari 2017: Comey och andra höga chefer inom underrättelsetjänsten informerar Trump om att president Vladimir Putin legat bakom Rysslands inblandning i valet.

 6. Januari 2017: Trump ber Comey att stanna på sin chefspost även under hans styre.

 7. Februari 2017: FBI avvisar en Vita huset-förfrågan om att motbevisa medieuppgifter i New York Times om kontakter mellan Trumps kampanj och rysk underrättelsetjänst.

 8. Februari 2017: Trump rasar över nyhetsrapportering kring FBI och Ryssland. Han twittrar att FBI inte verkar kunna stoppa säkerhetsläckor som skadar regeringen.

 9. Mars 2017: Comey ber justitiedepartementet att dementera uppgifterna, som Trump twittrat ut, om att Barack Obama låtit avlyssna Trump.

 10. Mars 2017: Comey säger att han planerar att stanna på sin post. ”Ni får dras med mig i ytterligare 6,5 år”, säger han.

 11. Mars 2017: Comey bekräftar för första gången att FBI utreder Rysslands inblandning i valet, och med det även kopplingar mellan personer inom Trump-kampanjen och den ryska regeringen.

 12. Maj 2017: Trump ger Comey sparken.