Metros styrelseordförande: ”Det var ett misstag”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Miljöpartiet vill bryta SL:s avtal med Metro efter en kritiserad intervju med tidningens ägare och styrelseordförande i högerpopulistiska Nyheter idag.

Nu kommenterar styrelseordföranden Christen Ager-Hanssen kritiken som riktats mot honom.

– Att Nyheter idag är en politisk sajt, det hade jag ingen aning om, säger han.

1 av 2 | Foto: Terje Visnes / VG
Christen Ager-Hanssen

Metros nya ägare Mats Qviberg ställde i helgen upp i en intervju i den högerpopulistiska tidningen Nyheter idag. Tillsammans med Metros styrelseordförande Christen Ager-Hanssen diskuterade Qviberg bland annat gratistidningens framtid.

Den kritiserade intervjun ledde till att Tomas Eriksson, Miljöpartiets gruppledare i Stockholms läns landsting, vill se över Metros avtal med SL, vilket Aftonbladet kunde rapportera igår.

Nu kommenterar Christen Ager-Hanssen intervjun och MP:s utspel.

– Vi bedriver ingen utrensning av stalinister överhuvudtaget. Vi ska bygga ett företag och leverera nyheter. Vad Mats (Qviberg, red. anm.) står för privat, det får han stå för privat, säger Ager-Hanssen.

”Folk har missförstått”

I ett pressmeddelande som skickades ut från Metro efter intervjun säger Christen Ager-Hanssen att han ”borde ha undersökt närmare vilken typ av sajt Nyheter Idag är” innan han ställde upp på intervjun.

Styrelseordföranden säger emellertid i intervjun i Nyheter idag att han vet vad det är för sajt.

– Nej, det har folk missförstått. Jag är tekniknörd och älskar siffror, men deras politiska bakgrund, den kände jag inte till. Det enda jag sett var att han (Nyheter idags Chang Frick, red. anm.) medverkat i någon native-artikel kopplad till SD, säger Ager-Hanssen.

”Det var ett misstag”

Christen Ager-Hanssen har nu skrivit ett brev till alla medarbetare på Metro där han förklarar bakgrunden.

Som styrelseordförande, bör man inte ha koll på andra tidningar och konkurrenter?

– Jag ser inte Nyheter idag som en konkurrent. Jag blev inbjuden av Mats Qviberg till intervjun. Jag trodde han hade kollat upp sajten. Han trodde kanske att jag kollat upp den. Men det är bara att erkänna, jag skulle aldrig ha ställt upp på en intervju med en sådan högerradikal tidning. Det finns inte på världskartan för mig.

Men ändå gjorde du det?

– Ja, det var ett misstag.

– Jag känner till de flesta nyhetssajter, men denna hade jag inte koll på. Jag är inte intresserad av något samarbete eller någonting annat med den sajten överhuvudtaget. Jag brinner för det motsatta.

Kolumnister slutar på Metro

Som Aftonbladet kunde rapportera igår har en av Metros kolumnister, advokaten Viktor Banke, redan meddelat att han slutar skriva i tidningen.

I dag twittrade Evyn Redar, en annan kolumnist i Metro, att hon också slutar.

Tomas Eriksson (MP) kommer, trots Qvibergs pudel i går i SvD och Ager-Hanssens förklaringar, ändå ta upp frågan om at bryta SL:s avtal med Metro på nästa landstingsstyrelse den 22 maj.

Publicerad:

LÄS VIDARE