Nordkoreas hemliga sifferkoder

Skickade nytt mystiskt budskap inför högtidsdagen

NYHETER

WASHINGTON. ”Nummer 69 på sida 823. Nummer 92 på sida 467. Nummer 100 på sida 957.”

Det glasklara budskapet sändes ut från Radio Pyongyang i fredags.

Det är den 32:a gången sedan juni 2016 som den nordkoreanska radiokanalen har sänt ut sina mystiska koder, enligt sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Foto: Wong Maye-E/AP
Nordkoreas ledare Kim Jong–Un.

Det framstår som slumpmässiga sifferkombinationer.

Men enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap är det med största sannolikhet kodade meddelanden till nordkoreanska spioner i Sydkorea.

De mystiska siffrorna, som också Dagens Nyheter har rapporterat om, sänds från propagandastationen Radio Pyongyang. Den senaste koden till de förmodade hemliga agenterna kom i fredags, dagen före Nordkoreas högtidsdag ”Solens dag”, firandet av grundaren Kim Il-Sungs födelse.

”Översyn i grundläggande IT-lektioner”

De som lyssnade fick höra radioprataren läsa upp:

– Nummer 69 på sida 823. Nummer 92 på sida 467. Nummer 100 på sida 957.

Sen följde någon form av förtydligande från radioprataren, som inte gjorde budskapet tydligare för den oinvigde.

– Jag ger en översyn i grundläggande informationsteknologi-lektioner vad gäller distansuniversitetet för nummer 27, expeditionsagenter.

Möjlig strategi för att vilseleda

Enligt Yonhap är det den 32:a gången som Radio Pyongyang har sänt misstänkta koder, bara sedan i juli 2016. De nya siffrorna skiljer sig från tidigare utsändningar.

Utsändningar av sifferkombinationer anses vara en typ av bokkoder som Nordkorea ofta använde sig av under Kalla kriget för att ge uppdrag till hemliga agenter i Sydkorea. Spionerna använde förbestämda referensböcker för att lösa de hemliga budskapen.

Siffersändningarna upphörde 2000 när Nord- och Sydkorea höll sina första fredsförhandlingar, men har återupptagits igen. Men enligt nyhetsbyrån Yonhap spekuleras det i att de nya siffersändningarna kan vara en del i en strategi från Nordkorea för att vilseleda och skapa förvirring i Sydkorea.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

Pyongyang

Sydkorea