Slutstriden i slaget om Mosul närmar sig

avJoakim Magnå

Irakiska styrkor är på väg att besegra Islamiska staten (IS) i Mosul.

Terrorgruppen är omringad och kontrollerar endast tolv kvadratkilometer av staden, uppger en talesperson för den irakiska armén på tisdagen, enligt Reuters.

Målet är att utropa segern i början av ramadan – den 27 maj.

1 av 3 | Foto: FADEL SENNA / AFP
Regeringskrafterna går vidare i sin offensiv för att återta Mosul från islamiska staten.

Sju månader har gått sedan irakiska och kurdiska styrkor inledde offensiven mot IS-fästet Mosul. Flygplan släppte i veckan ner flygblad över staden för att informera civila om att segern är nära.

IS är kraftigt tillbakapressat och kontrollerar endast ett fåtal distrikt i västra Mosul, ett område på runt tolv kvadratkilometer, rapporterar Reuters. Slutstriden väntas äga rum i Gamla stan.

Irak hoppas kunna deklarera sin seger i början av fastemånaden ramadan som infaller mot slutet av maj. Detta även om fickor av IS-motstånd då återstår.

Enligt den USA-stödda koalitionens militärledning är IS helt omringat i staden och har knappa resurser.

– Fienden står på randen till ett totalt nederlag i Mosul, säger John Dorrian, överste i det amerikanska flygvapnet, vid en presskonferens i Bagdad, enligt Reuters.

”Om Gud vill ...”

Med stöd av amerikanska stridsflygplan öppnade koalitionens styrkor upp en ny front i nordvästra Mosul i början av månaden. Sedan dess har avancemanget gått snabbt. Men slutet lär bli tufft. Gamla stans tätt packade hus och trånga gränder är ett snårigt slagfält – med fientliga krypskyttar och instängda civila.

I stadsdelen finns också al-Nuri-moskén, där IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi 2014 utropade ett kalifat i Irak och Syrien.

– Om Gud vill kommer vi, inom kort, deklarera västra Mosul som befriat och rensat, och hissa den irakiska flaggan över Gamla stan, säger Yahya Rasool, brigadgeneral och talesperson för Iraks armé.

Tusentals döda civila

I de flygblad som spridits över staden uppmanas civila att inte använda fordon eftersom de då kan misstas för terrorister. Bil- och motorcykelbomber har använts flitigt av IS.

Tusentals civila har dödats i samband med striderna och bombningarna av Mosul.

”Vårt flygvapen och Iraks militärflygplan kommer att anfalla alla fordon som kör på gatorna i de här distrikten från och med kvällen den 15 maj”, står det i ett flygblad som Reuters sett.

ARTIKELN HANDLAR OM