Trump jobbar hemifrån: ”Sparar skattepengar”

Foto: Carolyn Kaster / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trumps golfklubb i New Jersey, Bedminster.
NYHETER

WASHINGTON. USA:s president Donald Trump snickrar alltmer på sin Robin Hood – image.

I stället för att arbeta från hemstaden New York i helgen, flyttar han kontoret till sin golfklubb i New Jersey.

– Sparar skattepengar, twittrade presidenten på fredagen.

Efter torsdagens skräll i representanthuset – där republikanerna med fyra röster fick igenom sitt nya sjukvårdsförlag som ska sänka sjukvårdskostnaderna för staten – flög Donald Trump till New York för att träffa Australiens premiärminister Malcolm Turnbull.

Besöket är det första i hemstaden sedan Donald Trump svors in som USA:s 45:e president den 20 januari i år.

Undvika störningar

Men i stället för att övernatta i Trump Tower på Manhattan twittrade presidenten under fredagen att han kommer att arbete från sin golfklubb i Bedminster i New Jersey – cirka en timme utanför New York – för att undvika trafikkaos och spara skattepengar.

”Istället för att orsaka stora störningar i N.Y.C. kommer jag att arbeta i mitt hem i Bedminster, N.J. i helgen. Sparar också skattepengar!”

Många spekulerar dock i att det egentligen handlar om att Trump vill undvika de omfattande protester som uppstått i det demokratvänliga New York efter att sjukvårdsreformen gick igenom i representanthuset på torsdagen.

20 miljoner dollar för 21 dagar

Men det är inte helt gratis att hålla presidenten säker i Bedminster heller.

När Trump besökte sin golfklubb i november förra året hamnade notan för delstatspolisens övertid på 4 000 dollar – motsvarande 35 000 kronor.

När Trump nu är president beräknar delstaten att man kommer att spendera tre gånger så mycket på övertid för poliser och akuta tjänster.

Även Trumps upprepade resor till sin lyxresort Mar-a-Lago i Florida över helgerna har kostat väljarna en förmögenhet – då ett stab av medarbetare och livvakter alltid måste resa med presidenten och hans närmaste.

Under sina första 80 dagar som president har Trump tillbringat sex helger, totalt 21 dagar, på Mar-a-Lago, vilket har kostat statskassan över 20 miljoner dollar i utökade säkerhetskostnader, enligt CNN.

Särskild skatt på golfklubben

I förra veckan godkände kongressen att skjuta till ytterligare 120 miljoner dollar för ökade säkerhetsutgifter kring Trump och hans familj.

En New Jersey-republikan, som kandiderar till guvernör i delstaten, har sagt att han kan komma att föreslå en särskild skatt för golfklubben som en mer ”tillförlitlig ersättning” uppger AP.

ARTIKELN HANDLAR OM