Trump riskerar förlorarstämpel

Foto: AP TT / NTB SCANPIX

avWolfgang Hansson

NYHETER

Mycket står på spel för Donald Trump när kongressens ska rösta om hans nya sjukvårdsförsäkring som ska ersättas Obamacare.

Går den inte igenom innebär det att ännu ett av hans viktigaste vallöften ser ut att hamna i papperskorgen.

Sjukvårdsreformen var Barack Obamas främsta insats under sina åtta år i Vita huset. Över 20 miljoner amerikaner som tidigare stod utan sjukförsäkring omfattas nu av ett grundskydd.

I inget annat utvecklat land i världen anses det kontroversiellt att befolkningen ska omfattas av ett skydd ifall de blir sjuka som gör att de kan få nödvändig vård.

På sjukvårdens område var USA fram till Obamacare ett u-land. Har du ett jobb och är försäkrad via din arbetsgivare har du ett hyfsat grundskydd men för alla de miljoner amerikaner som inte har ett fast jobb eller råd att teckna en privat försäkring kunde även en lättare åkomma ruinera dem ekonomiskt eller få dem att avstå från att söka nödvändig vård.

Smutskastning

För den som är rik erbjuder USA en fantastisk spetssjukvård. Men den som är fattig och oförsäkrad får ingen vård så länge det inte handlar om livshotade skador efter en bilolycka, skottdrama eller liknande akutvård.
Obamas eftermäle är helt beroende av om Obamacare överlever hyfsat intakt eller inte.

Donald Trumps presidentskap är lika beroende av att han lyckas ersätta reformen med något annat.

I hela valrörelsen smutskastade Trump företrädarens sjukvårdsreform och lovade att helt förkasta den. När han väl blivit vald vacklade han och sa att delar av reformen kanske blir kvar. Trump var helt enkelt orolig att många av de miljoner som i annat fall skulle gå miste om sin sjukförsäkring var hans egna väljare.

Trump lovade i sedvanligt kaxig stil att på rekordtid ersätta Obamacare med något som var både mycket billigare och mycket bättre.

Kan inte trolla

Men Trumps experter kan inte trolla med verkligheten. Det finns ingen mirakellösning där fler kan få sjukförsäkring utan att det kostar mer.

Republikanska politiker börjar upptäcka att det var lätt att kritisera Obamacare men väldigt svårt att ersätta det med något annat utan att miljontals amerikaner ska förlora sin sjukförsäkring.

Trumps förslag till ny försäkring får kritik både från republikaner till vänster som inte vill medverka till att fler blir oförsäkrade och högerrepublikaner som menar att Trumps förslag är alltför likt Obamacare och innebär fortsatt höga kostnader för staten. Tillsammans är de så många att Trump i går såg ut att förlora omröstningen som därför ställdes in i sista stund för att undvika ett pinsamt nederlag.

Allt på ett kort

Nu sätter Trump istället allt på ett kort. Hans ultimatum innebär att om hans förslag inte går igenom så blir Obamacare kvar i sin nuvarande form.

Den otålige presidenten räknar kallt med att många republikaner inte vågar rösta mot förslaget eftersom det i så fall skulle riskera att torpedera hela Trumps presidentperiod och den egna majoritet republikanerna har i kongressen.

Trumps övriga reformer när det gäller exempelvis satsningar på infrastruktur är beroende av att det sparas in stora summor på sjukförsäkringen. Utan det riskerar ett antal av hans andra vallöften att inte bli verklighet.

Inledningen i Vita huset har redan varit lite av ett fiasko för Trump när hans förslag till inreseförbud, även det ett viktigt vallöfte, stoppats två gånger av domstolarna.

Skulle han även misslyckas med att ersätta Obamacare sätter det en definitiv förlorarstämpel på Trumps administration.

För en som ständigt beskriver sig som en vinnare är det fatalt.

ARTIKELN HANDLAR OM