Terrorattacken i Stockholm

Belgiska Maïlys, 31, blev terrorns första offer

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

31-åriga småbarnsmamman Maïlys Dereymaeker från Belgien var på besök i Stockholm över helgen för att träffa goda vänner.

Men de hann aldrig ses.

I stället blev Maïlys det första offret i fredagens terrorattackDrottninggatan som dödade fyra personer.

Det annars så livfulla fredagsvimmlet på Drottninggatan i Stockholm förbyttes strax före klockan 15 på fredagen i kalabalik och blodbad.

Detta efter att Rakhmat Akilov, 39, misstänks ha kapat en varulastbil och sedan mejat ned människor som kom gåendes längs med shoppinggatan.

På plats i Stockholm för att möta vänner var 31-åriga småbarnsmamman Maïlys Dereymaeker från Lembeek i Halle, söder om Bryssel, uppger flera belgiska medier.

1,5 år gammal son

Maïlys Dereymaeker, som har en 1,5-årig son, arbetade enligt tidningen Het Nieuwsblad som psykolog, bland annat med asylsökande. Hon ska ha stämt träff med sina vänner i korsningen Drottninggatan/Olof Palmes gata dit hon kom före sina vänner.

Det blev hennes död.

I stället för att träffa vännerna blev Maïlys Dereymaeker fredagsattackens första offer då hon mejades ned av lastbilen som misstänks ha körts av Rakhmat Akilov.

Belgiens utrikesminister Didier Reynders gick tidigt ut på Twitter och bekräftade att en belgisk medborgare fanns bland de döda. Dock ska Maïlys inte ha haft några identitetshandlingar på sig när hon hittades.

På attentatsplatsen återfann polisen senare Maïlys identitetshandlingar, enligt belgiska Sudpresse, och tog kontakt med ambassaden.

Dock tog det cirka två dygn innan Maïlys identitet gick att bekräfta med hjälp av dna-prov. Detta efter att anhöriga anmält henne saknad.

Musik hennes passion

På söndagen gick Dirk Pieters, borgmästare i Halle där Maïlys bodde, ut och bekräftade att han visste vem den döda kvinnan var och att han är god vän med hennes föräldrar.

– Jag kände hennes föräldrar mycket väl. Maïlys själv har jag träffat flera gånger. De är alla väldigt fina människor. Självklart är de förkrossade. Det som har hänt är fruktansvärt, säger Dirk Pieters till Het Nieuwsblad.

– Jag chockas av varje attack som sker men när du får ett ansikte på ett offer och känner hennes föräldrar personligen blir det ännu värre.

Dirk Pieters bekräftar även att Maïlys var ensam när attentatet skedde och att vännerna som hon skulle möta inte hade hunnit dit än.

Enligt Het Nieuwsblad var Maïly Dereymaekers passion i livet musik, hon spelade bland annat flöjt i en ensemble och gav musiklektioner till barn.

ANNONS

Mumindagen närmar sig - fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!


LIVE-RAPPORTERING: SENASTE NYTT OM ATTACKEN

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.


Publisert:

LÄS VIDARE

11-åriga Ebba dog på Drottninggatan – nu tackar föräldrarna svenska folket

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken i Stockholm

Belgien

Stockholm