Tillerson: ”Assad kan inte få styra Syrien”

USA söker internationell stöd för att avsätta Syriens president – Trump: ”Något borde hända”

Uppdaterad 2017-04-07 | Publicerad 2017-04-06

WASHINGTON. USA:s utrikesminister söker internationellt stöd för få bort Syriens president från makten.

– Det finns inget utrymme för Assad att styra det syriska folket, säger Rex Tillerson under en presskonferens.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson går till skarpt angrepp mot Ryssland, som upprepade gånger har hävdat att det inte finns något bevis för att Bashar al-Assad är ansvarig för kemgasattacken i Syrien.

– Vi hyser inga tvivel om, och all information vi har, stöder det faktum att Assad är ansvarig för den här attacken, säger han under en presskonferens i Florida inför Trumps möte med Kinas president.

– Framåt kommer det vara mycket viktigt att Ryssland noga överväger sitt fortsatta stöd till Assad-regimen.

Internationell koalition

För några dagar sedan sa Tillerson att det var upp till Syriens befolkning att avgöra sin presidents öde, men under presskonferensen hade han ändrat sig.

– Assads roll i är högst oklar och med tanke på hur han har agerat så tycks det att det inte finns något utrymme för honom att styra det syriska folket, säger han.

Tillerson beskrev också hur Assad skulle avsättas.

– En process som ska få Assad att lämna makten är något som kräver en gemensam internationell ansträngning. Först genom att besegra Isis i Syrien för att stabilisera landet och undvika fortsatt inbördeskrig. Och sen att arbeta gemensamt med våra samarbetspartners över världen i en politisk process som skulle leda till att Assad lämnar makten.

Trump: ”Något borde hända”

På frågan om Trumps regering kommer att sätta ihop en sådan koalition för att avsätta Assad svarar Tillerson:

– De stegen har redan påbörjats.

Precis som USA:s president Donald Trump vill Rex Tillerson ännu inte gå in på detaljer om hur USA ska agera mot Syrien efter kemgasattacken.

– Vi överväger lämplig respons mot en kemvapenattack som kränker alla tidigare överenskommelser och FN-resolutioner, säger han.

– Det är är en allvarlig händelse som kräver ett allvarligt svar.

Ombord på Air force one på väg till Florida för sitt toppmöte med Kinas president uttalade sig även Donald Trump om han anser att Assad borde lämna ifrån sig makten.

– Det som hände i Syrien är en skam för mänskligheten. Han är där och jag antar att han styr så något borde hände, säger presidenten enligt CNN.

Kan sätta in missiler

Som Aftonbladet tidigare rapporterar har amerikanska myndigheter uppgett för CNN att försvarsdepartementet Pentagon presenterat för presidentens stab flera olika sätt som USA skulle kunna angripa Syriens kemvapen-arsenal.

Enligt källor till nyhetsbyrån Reuters kan det röra sig om att sätta in missiler mot militära mål i Syrien, eller att se till att Syriens flygvapen inte kan lyfta.

Men en insats kan också försvåras av Rysslands militära närvaro i regionen. Vita huset-källor uppger för Washington Post att risken för en rysk konfrontation nu analyseras noggrant.