Bråk vid festival i Stockholm – två mordförsök

avJoakim Magnå

Flera bråk bröt ut under en festival i Kungsträdgården i Stockholm.

Två män knivskars svårt. Båda dåden rubriceras som mordförsök.

– Det har varit riktig kalabalik, säger Kristoffer Samsing, stationsbefäl vid citypolisen i Stockholm.

Folk fortsatte att slåss på pendeltågen mot Uppsala och Bålsta.

Eldfesten Chaharshanbeh Soori, en slags iransk nyårsfest, firades i Kungsträdgården under tisdagskvällen. Festligheterna lockade tusentals personer och medförde mot slutet mycket stök och bråk – med två knivskärningar som följd.

Polisen larmades om att en man med stick- och skärskador hittats på Sergels torg vid 21.20. Han ska ha blivit attackerad i Kungsträdgården och sedan, med hjälp av en annan person, ha tagit sig till Sergels torg.

Dubbla mordförsök

Mannen fördes i ambulans till sjukhus. Polisen inledde en förundersökning om försök till mord. Efter en stund förstod polisen att gärningen skett under festivalen.

– Jag skulle säga att tillståndet är allvarligt, men inte livshotade, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Senare hittades ytterligare en man knivskuren. Den händelsen rubricerades inledningsvis som grov misshandel, men skrevs sedan upp till mordförsök.

– Han var knivhuggen i olika delar på kroppen. Läget var stabilt när personen fördes till sjukhus, säger Kristoffer Samsing, stationsbefäl vid citypolisen i Stockholm.

Inga misstänkta gärningsmän har gripits.

– Vi håller på med inre spaning och försöker få fram vilka som har gjort detta. Några är utpekade, men de är inte skäligen misstänkta än. Utredningsläget är gott åtminstone i det ena fallet, säger Kristoffer Samsing.

Gäng från Uppsala

Polispatruller från hela länet deltog i insatsen kring eldfesten. Utöver mordförsök finns anmälningar om misshandel och sexuellt ofredande.

Förutom polis ryckte ordningsvakter och skyddsvakter från Rosenbad ut för att upprätthålla ordningen i centrala Stockholm.

– Det verkar ha varit olika falanger som har bråkat. Det har varit riktig kalabalik, mellan klockan 21 och 22 främst, säger Kristoffer Samsing.

När ett gäng ungdomar och unga män från Uppsala skulle åka hem med pendeltåget blev det stökigt på centralstationen i Stockholm vid 22-tiden.

Bråk bröt ut på tåget

Runt 200 personer från festivalen tog olika tåg mot Uppsala och Bålsta, enligt polisen. På tågen utbröt bråk som fortsatte på resecentrum i Uppsala.

En polisinsats bestående av 13 patruller i Uppsala och sex patruller i Bålsta mötte upp tågen. Polis från Stockholm fanns även med ombord.

Fyra personer avlägsnades från resecentrum i Uppsala och en person omhändertogs för fylleri. Ingen person skadades allvarligt vid händelserna på tågen.

Tiotusentals besökare

Eldfesten lockar, enligt arrangören Farhang, tiotusentals besökare till Kungsträdgården varje år. Den beskrivs som ”en folklig icke-religiös högtid som har firats bland många olika folkslag i tusentals år för att hälsa vårens ankomst” och firas alltid på tisdagen närmast före det iranska nyåret.

Festen innebär artister, mat och fyrverkerier. I år sände SVT direkt från festen.

Enligt arrangören pågick evenemanget mellan 18.00 och 21.30.

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Uppsala

Bålsta