Misstänkt IS-terrorist åtalas i Malmö: ”Ville bli martyr”

Två brandbomber kastades i gryningen mot en shiamuslimsk samlingslokal i Malmö.

Nu åtalas en 30-årig syrier för terrorbrott – han ska ha utfört dådet för terrorsekten IS räkning, enligt åklagaren.

”Jag har kommit hit för jihad” säger 30-åringen i samtal som övervakades av Säpo.

Hösten 2016 utsattes en shiamuslimsk samlingslokal i Malmö för ett brandattentat. Strax efter klockan 05 på morgonen 11 oktober kastades två molotovcocktails in genom lokalens fönster och orsakade omfattande skador.

Dådet är det första i Sverige som terrorsekten i IS har tagit på sig.

Under fredagen inleddes i Malmö rättegången mot den 30-årige syriske man som nu står åtalad för terrorbrott. Terroråklagaren Agneta Hilding Qvarnström uppger i åtalet att 30-åringens gärning ”har varit att, i IS namn, injaga allvarlig fruktan hos en befolkningsgrupp, i detta fall muslimska shiiter”.

30-åringen från Syrien kom till Sverige 2015 med sin fru och son och förnekar brott. Men i förundersökningen framkommer flera detaljer som åklagaren hävdar ger stöd för mannens IS-kopplingar.

I kommunikation med anhöriga som övervakats av Säpo uppger 30-åringen att han är ”en soldat för Staten” och att han är ”i Europa för att utföra jihad”.

Kontaktat propagandaorgan

Enligt åklagaren ska han också ha kontaktat propagandaorgan som sprider terrorsektens budskap. Bland bevisningen finns inlägg på Facebook där han lagt upp tidningsbilder från branden och skrivit att att det varit hans verk.

Samma bilder har sedan förekommit i den propaganda där IS tagit på sig brandattentatet i Malmö.

I förundersökningen läggs stort fokus på att bevisa mannens samröre med terrororganisationen. Bevis som samlats in och som enligt åklagaren styrker terrorkopplingen är till exempel IS-propaganda i hans dator, vars bakgrundsbild är terrorsektens ökända flagga.

Den övervakade kommunikationen ska också visa att han sagt att han velat utföra ett terrordåd i ”IS namn” och dagar innan dådet ska han sagt sig vilja dö ”martyrdöden”.

Åklagaren hänvisar också till en video som mannen själv publicerat på Facebook där han uppges säga sig ha stridit för terrorgrupperingar med koppling till IS i Syrien innan han flydde landet.

Diskuterat brandbomber

Mannen ska också ha mottagit beskrivningar som visar hur en bomb kan tillverkas av vardagliga föremål. Han ska även ha haft kontakt med en person i Aleppo i Syrien, både före och efter brandattentatet.

Kontakten ska bland annat handlat om framställandet av brandbomber, något 30-åringen säger att han diskuterat för att hjälpa sin vän.

En övervakningsfilm från brottsplatsen ska enligt åklagaren visa hur 30-åringen anländer till platsen på cykel och kastar de två brandbomberna mot samlingslokalen.

Filmer som dock inte finns sparade.

Minns inte ”soldat-uttalande”

I stället delges deras innehåll av vittnen som sett filmerna som hann raderas innan polisen beslagtog dem.

30-åringen själv säger att inte har begått något brott eller har någon koppling till IS. I förhör säger han att han inte minns chattkonversationerna där han säger vara ”statens krigare” och i ”Europa för jihad inte lek”.

Åklagaren uppger dock att mannens telefon har knutits till områden i närheten av brottsplatsen i Malmö natten då brottet utfördes. Kort innan brandbomberna kastade mot lokalen stängdes mannens telefon av enligt åklagaren.

Det sista sms:et innan avstängningen kom från 30-åringens fru klockan 04.32: ”Må Gud skydda dig!”.

– Jag yrkar att han döms för terroristbrott alternativt mordbrand samt att han utvisas efter avtjänat straff, sa åklagare Agneta Hilding Qvarnström när rättegången inleddes, skriver Sydsvenskan.

Man anhållen för terrorbrott efter moskébrand
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN