Vita huset krackelerar under tyngden av Trumps inkompetens

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Antar att en fråga som många ställer sig är hur länge kaoset i Donald Trumps administration kan fortsätta.
Jag är rädd att svaret är: Länge än.

Det är inte den senaste affären med den sparkade kommunikationschefen Anthony Scaramucci i sig som är alarmerande – även om det måste vara något slags rekord att få en toppost i presidentens administration en vecka och få sparken nästa – utan det mönster av kaos och inkompetens som präglat Trumps arbetssätt från dag ett i Vita huset.

Att det då och då stormar kring världens mäktigaste man är inte ovanligt. Problemet med Trump är att vinden aldrig mojnar. Det är orkan nästan jämt.

Skälet är Donald Trump själv.

Han verkar ha glömt att han inte längre leder en såpopera där hans nyckelreplik är: "You’re fired."

Trump är lik Bagdad Bob

Trump må möjligen vara en skicklig affärsman, men det går inte att sköta en demokrati med 300 miljoner invånare på samma sätt som man driver ett företagsimperium med minimala krav på insyn. Men det är precis vad Trump försöker göra.
Han kräver absolut lojalitet och disciplin av sina medarbetare men visar själv ständigt prov på motsatsen. Han uppträder som en tredje rangens diktator på väg att förvandla supermakten USA till en bananrepublik.

Själv hävdar Trump likt en Bagdad Bob att Vita huset spinner som en väloljad maskin och att snacket om kaos är rent förtal. Men man måste vara både blind och döv för att inte märka hur hans administration krackelerar under tyngden av hans egen inkompetens.

Men det är inte olagligt att vara usel på sitt jobb. Ingen kan på legal väg avsätta Trump för att han gör ett undermåligt hantverk. Det är först om tre och ett halvt år som väljarna kan fälla sin dom och förvandla Trump till en fotnot, om än en omfattande sådan, i historieböckerna.

Någonstans går en gräns

I nuläget är det enda hotet mot Trump utredningarna om hans kampanjs eventuella samarbete med Ryssland i försöken att påverka utgången i presidentvalet. Där finns i nuläget den enda möjligheten att ställa Trump inför riksrätt. Men då måste först hans egna partivänner ta sin hand ifrån honom. Något de är väldigt ovilliga att göra så länge republikanerna har egen majoritet i kongressens båda kamrar.

Någonstans, oklart var i nuläget, går en gräns.

Det permanenta kaoset gör att Trump är fullt sysselsatt med diverse interna kriser som han själv bidrar till att skapa i stället för att ägna sig åt att genomför de löften han blev vald på. Bygga en mur mot Mexiko, stora satsningar på att reparera och bygga ny infrastruktur, en omfattande skattereform.

Om Trump om ännu ett halvår inte lyckats genomdriva något av sin politik kommer även republikanerna att börja dra öronen åt sig.

Måste få styr på twitterkungen Trump

Trumps nya stabschef John Kelly sägs vara den som gav Scaramucci kicken. Han vill skapa järndisciplin och få stopp på läckorna från Vita huset. Men för att lyckas med det måste han även få styr på twitterkungen Donald Trump.

Skälet till att medarbetarna läcker som ett såll är att många fullständigt saknar förtroende för en president som säger en sak ena dagen och något helt annat nästa, men förväntar sig att hans stab ska trolla med knäna. En president som när som helst kan kasta vem som helst av sina ministrar och medarbetare till vargarna precis som i hans tv-serie The Apprentice.

Det är en underhållande show han bjuder på Donald Trump men den är farlig för både USA och för världen. Han är på väg att riva ner demokratiska institutioner och principer som det tagit årtionden att etablera – utan att ersätta det gamla regelverket med något annat än oreda och förvirring.

Publicerad:

LÄS VIDARE