Dagen då Playboy stod upp för medierna

Foto: AFP

Trumps krig mot nyhetsmedierna. Ett ämne som snart kommer kännas så pass uttjatat att det kommer sluta vara just nyheter. Men det är viktigt att påminna om det, speciellt den här veckan.

Trump vann nämligen precis en viktig seger (så funkar det nog i hans värld) när huvudfienden CNN för ett par dagar sedan avpublicerade en nyhet som visade sig vara falsk.

De tre journalisterna bakom nyheten fick alla sluta, inklusive en Pulizter-vinnare. Ett drastiskt beslut, men förståeligt i sammanhanget.

Storyn slog fast att en av Trumps medarbetare hade kopplingar till Ryssland (ett annat ämne som snart kommer kännas uttjatat).

Rysskopplingarna utreds just nu av alla brottsbekämpande organ i USA och det har skrivits tusentals artiklar om dem.

Den felaktiga artikeln gav Trump öppet mål att döma ut all rapportering om rysskopplingarna som falsk. Ett tillfälle som presidenten naturligtvis inte missade att ta vara på.

Medan världsmedierna fokuserade på USA:s upptrappning mot Assads mordiska regim twittrade Trump om fake-CNN – och passade också på att dra in övriga etablerade medier.

Värt att notera är att hans medarbetare som felaktigt pekades ut var betydligt mer ödmjuk:

Senare på dagen upprepade Trumps presstalesperson kritiken mot CNN, men fick mothugg av en reporter från – herrtidningen Playboy.

Att Playboy plötsligt tonar upp som de etablerade mediernas främste försvarare hade kanske känts märkligt för ett år sedan. Men för någon som bevakar USA dagligen numera känns det bara lite, lite konstigt.

Trumps krig mot det han beskriver som fejkmedierna lär fortsätta. Händelsen är så klart ett hårt slag mot CNN, men deras agerande visar också något annat: CNN utredde sitt eget misstag, höll personer ansvariga. Trump däremot fortsätter att ljuga och vägra ta ansvar för i princip någonting.

CNN sparkade sina medarbetare för att man bara haft en källa, istället för två. Trump förfalskar Time-omslag och gör tvärsäkra uttalanden om saker som han ”har hört”.

Så nej, Trump, CNN:s felaktiga story gör dem inte till fake news. Den grenen är du fortfarande kungen av.

avMartin Schori

ARTIKELN HANDLAR OM