Folkets demonstration lägger ner

Foto: Björn Lindahl / AFTONBLADET / 75436
Arkivbild. Demonstration på Norrmalmstorg i januari 2016.
NYHETER

Rörelsen Folkets demonstration, som säger sig vilja rädda Sverige från en politisk elit, lägger ner.

Grundaren Johan Widén hänvisar till minskat intresse bland medlemmarna.

”Den Sverigevänliga rörelsen är splittrad”, skriver han på Facebook.

Folkets demonstration startade hösten 2015. Grundaren Johan Widén skriver på Facebook att det var efter knivmorden på Ikea i Västerås som han ”tröttnade på regeringens tystnad”. Demonstrationen var till en början tänkt som en engångsföreteelse men enligt Widén var det många som ”kände hopp och önskade fler demonstrationer”.

Av idéprogrammet framgår det att rörelsen anser att nuvarande och tidigare regeringar svikit Sverige och det svenska folket. Inkluderat i det svenska folket är svenska medborgare och ”väletablerade invandrare” som på lagligt sätt tagit sig till Sverige och befinner sig i landet. Folkets demonstration anser att en politisk elit styr Sverige och att demokratin är hotad.

Säger sig vara politiskt obunden

Rörelsen framhåller att de är politiskt obundna och att alla är välkomna – oavsett vilken hudfärg man har. Men när det i slutet av januari 2016 anordnades en demonstration på Norrmalmstorg i Stockholm fanns det personer med främlingsfientliga kopplingar med på talarlistan. Bland annat medverkade Stefan Torssell, tidigare Avpixlatskribent, som börjat skriva exklusivt för den högerextrema tidningen Nya tider.

Även ex-Sjöbopolitikern Hans Erling Jensen (SD) talade. Jensen tvingades lämna partiet efter att ha uttalat sig allt för aggressivt, bland annat skrev han på Facebook att muslimer "bör slås ihjäl".

Lockade nazister

Under manifestationen syntes flera våldsdömda nazister som tidigare deltagit vid attackerna i Kärrtorp 2013. Även företrädare för Nordisk ungdom och nazistiska sajten Motgift medverkade.

Vid en tidigare demonstration i november 2015 kunde tidningen Expo avslöja att en av funktionärerna var den kände nazisten Tobias Neuhold. På sociala medier gör han Hitlerhälsning och manar till "väpnad kamp". Han hyllar även den rasistiske mördaren och skolterroristen Anton Lundin Pettersson.

Minskat intresse

Johan Widén skriver på Facebook att han lägger ner Folkets demonstration främst av hälso- och familjeskäl. Men det framgår också att det blivit allt svårare att locka deltagare till demonstrationerna.

”Landet går åt skogen medan alla krigar på Facebook. Trots att jag och övriga som arrangerat erbjudit en plattform för ett enat missnöje är det uppenbart att man inte är så intresserad av att lämna tangentbordet”, skriver Johan Widén.

”Misstag och klavertramp har skett”

Johan Widén var ledamot för Sverigedemokraterna i tekniska nämnden i Enköpings kommun när han organiserade Folkets demonstration. Han fick både kritik och stöd inifrån partiet. Efter demonstrationen i Stockholm kom det interna avgångskrav. Johan Widén hävdade dock att han inte kunnat hjälpa vilka som dök upp och att han inte tänkte avgå.

På Enköpings kommuns hemsida står Johan Widén inte längre med som ledamot i tekniska nämnden. Det är oklart om han fortfarande är medlem i partiet.

På Facebook skriver Johan Widén om tiden med Folkets demonstration: ”Misstag och klavertramp har skett men vi är också bara människor”.

Aftonbladet har sökt Johan Widén för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik

Stockholm

Nazism