Sverige erbjuder hjälp i sökandet efter Kim – Danmark tackar nej

avJohanna Rapp

NYHETER

Svensk polis, kustbevakningen och sjöräddningssällskapet har alla sagt att de är redo att hjälpa dansk polis i sökandet efter försvunna Kim Wall.

Men än så länge vill inte den danska polisen ha någon hjälp.

Dessutom har polisen tackat nej till dykhjälp från danska försvaret.

– Vi hade dykare ute igår, men idag har inte polisen bett om hjälp, säger Sören Björndal, presstalesperson hos försvarsmakten.

1 av 3 | Foto: ANDREAS BARDELL
Danska dykare i samband med söndagens sökande.

Svenska Kim Wall saknas sedan natten mot fredagen.

Redan i lördags hörde svenska sjöräddningssällskapet av sig till den danska polisen för att erbjuda sin hjälp – men polisen har inte velat ha någon sådan.

– Stationen I Barsebäck tog kontakt med danska sjöräddningen för att höra om de behövde hjälp, säger Emma Valham på Sjöräddningssällskapet och tillägger:

– Vi finns till hjälp om det skulle behövas.

Ingen förfrågan till Sverige

Inte heller Kustbevakningen i Sverige har fått någon förfrågan och är inte involverade i sökarbetet.

Desamma gäller för den svenska polisen, som inte fått in någon förfrågan om hjälp – men är redo att hjälpa till i sökandet efter den försvunna svenskan.

– Vi står i kontakt med dansk polis och erbjuder självklart att bistå med hjälp och vi har fortsatt kontakt, men vi har inte fått någon förfrågan, säger Anna Göransson på polisen i Malmö.

”Logiskt med flygplan”

Den danska polisen vill inte lämna någon som helst information kring hur man söker efter försvunna Kim Wall – och vill inte kommentera om någon sökinsats ens pågår.

Sören Björndal, presstalesperson hos försvarsmakten säger att de bistår polisen med ett flygplan, som söker över vattnet.

– Det är logiskt att söka med flygplan eftersom det är ett så stort område och vi gör det på begäran av polisen, säger Björndal.

Han bekräftar att man under söndagen bistod polisen med dykare – men att de under måndagen inte har fått någon sådan begäran.

– Det kan ändras om polisen vill ha vår hjälp, säger han.

Den förfrågan man lämnat till Sverige handlar om att flyga över svenskt luftrum.

Under måndagen har polisens tekniker arbetat vid ubåten. Bland annat har man flugit en drönare kring ubåten. Dessutom har fem civilklädda poliser varit på plats.

– Vi har varit vid ubåten för att se hur det ser ut så att vi ska få en bättre förståelse när vittnen och andra pratar om ubåten, säger en av poliserna som deltar i utredningsgruppen.