Dödlig gas misstänks ha bildats i Londonbranden

Expert: Kan ha lett till höga dödstalet

Minst 79 människor dog i höghusbranden i London. Nu kommer nya uppgifter om katastrofen:

Livsfarlig vätecyanid kan ha spridits i lägenheterna där människor var fångade, uppger en expert för Sky News.

Samtidigt säger den brittiska regeringen på torsdagen att 600 höghus i England kan ha en liknande brandfarlig fasadbeklädnad som Grenfell Tower.

Det var den 14 juni som storbranden bröt ut i det 24 våningar höga bostadshuset Grenfell Tower i London. 79 människor befaras vara döda och många saknas fortfarande.

Branden misstänks ha startat i ett kylskåp på andra våningen och sedan spridit sig längs med fasaden i rasande takt. På bara några minuter brann hela byggnaden.

Efter branden har hundratals personer demonstrerat och en intensiv debatt har rasat om bristande brandsäkerhet i höghuset och misstankar finns om att den tidigare renoveringen av bland annat husfasaden har varit bristfällig.

I onsdags avgick chefen för distriktsadministrationen i Kensington och Chelsea, Nicholas Holgate, på grund av kritiken, uppger BBC.

Samma gas som i gaskamrarna

Som Aftonbladet tidigare skrivit misstänker flera brandsäkerhetsexperter att den snabba eldspridningen kan ha berott på att fasaden saknade brandbarriärer och att isoleringsmaterialet var lättantändligt, vilket skapade en skorstenseffekt längs med husfasaden.

Nu säger Richard Hull, professor i kemi och brandvetenskap vid universitetet i Central Lancashire, att isoleringsplattorna på Grenfell Tower när de började brinna även kan ha utsöndrat den dödliga gasen vätecyanid, som bland annat användes i gaskamrarna under andra världskriget.

Gasen dödar på tre minuter

Vätecyanid är en färglös gas som inaktiverar cellandningen och dödar inom tre minuter. Enligt Hull kan lägenheterna ha hunnit fyllas med så pass mycket av den giftiga gasen att den kan ha dödat flera personer.

Hull har skrivit en rapport om PIR-skum, ett giftigt och lättantändligt plastskum, som han menar fanns i fasaden på Grenfell Tower. Trots att det förbjudits i höga byggnader i bland annat i USA och EU.

– Byggnadens yttervägg hade ett 150 millimeter tjockt lager PIR-skum och när elden hade spridit sig producerades tillräckligt med vätecyanid för att döda alla personer i en lägenhet, säger han till Sky News.

Lyckades inte stoppa förbjudna materialet

Flera av de skadade har behandlats för vätecyanidförgiftning. Om giftgasen även orsakat dödsfall kan bli svårt att fastställa på grund av skicket de dödas kroppar återfunnits i, enligt polisen.

Flera utredningar har tillsatts, däribland polisens brottsutredning med 250 medarbetare, för att klargöra hur elden startade och spred sig, samt hur byggnaden hanterats och underhållits.

Trots ett dussintal inspektioner har lokala myndigheter inte lyckats stoppa användningen av den förbjudna fasadbeklädnaden som användes vid den två år långa renoveringen av Grenfell Tower. Det uppger The Guardian.

May: Flera höghus i lättantändliga material

Under ett tal i parlamentet på torsdagen meddelade Storbritanniens premiärminister Theresa May att flera höghus som testats efter branden är byggda med liknande lättantändliga material.

Senare meddelade en talesperson för May att runt 600 höghus runtom i landet kan ha liknande brandfarlig fasadbeklädnader som Grenfell Tower.

Lokala myndigheter och räddningstjänster har informerats och ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkra byggnader och informera boende.

– Vi kan inte och kommer inte att låta människor bo i osäkra hem, säger May, som krävt en delrapport av brandutredningen så fort som möjligt.

– Det kommer inte att finnas någonstans de skyldiga kan gömma sig.

Publisert:

LÄS VIDARE