Många partiledare i Prideparaden – men Stefan Löfven nobbar

avGustaf Tronarp, Per Arnsäter

Statsminister Stefan Löfven uteblir – precis som Kristdemokraternas Ebba Busch Thor och SD:s Jimmie Åkesson.

Men de övriga partiledarna är med när Prideparaden går genom Stockholm.

– Pride är en symbol för kampen och modet att stå upp för den du är, säger Miljöpartiets Isabella Lövin.

Glädje, kärlek – och en hel del högt uppsatta politiker. Bland de runt 50 000 människor som väntas delta i Prideparaden genom centrala Stockholm på lördagseftermiddagen kommer representanter från alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna att synas.

Löfven upptagen

Statsminister Stefan Löfven nobbar dock paraden. Orsaken är att han är upptagen med ”andra engagemang”, rapporterar SVT.

Socialdemokraterna representeras i tåget i stället av socialminister Annika Strandhäll, EU-och handelsminister Ann Linde, barn-äldre, och jämställdhetsminister Åsa Regnér och gymnasieminister Anna Ekström.

Från regeringspartnern Miljöpartiet kommer språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin.

– Pride är en symbol för kampen och modet att stå upp för den du är, säger vice statsminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande.

Vänsterpartiet skickar partiledaren Jonas Sjöstedt och riksdagsledamoten Rossana Dinamarca, som även kommer att vara dj under paraden.

Prioriterar familjen

Från Alliansen kommer samtliga partiledare utom Kristdemokraternas Ebba Busch Thor att gå i tåget.

KD representeras av partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson och Erik Slottner, gruppledare för partiet i Stockholms stadshus.

– Ebba gick förra året, hon hade gärna gått i år igen men har åtagande med sin familj, säger Mia Widell, kommunikationschef hos Kristdemokraterna, till Aftonbladet.

SD: ”Har inte fått någon inbjudan”

Det enda riksdagsparti som inte medverkar alls i paraden är Sverigedemokraterna.

– Vi har inte mottagit någon inbjudan från arrangören och vi organiserar inte heller något deltagande från partiet, säger SD:s pressekreterare Christian Krappedal.

– Tidigare har Jimmie Åkesson sagt att han inte stänger den möjligheten men sen har arrangören uttryckt att vi inte är välkomna.

Enligt Krappedal arbetar partiet för jämställdhet på andra sätt.

Paradvägen är 4,3 kilometer lång och går från Kungsholmstorg till Pride Park på Östermalms IP. Tåget avgår klockan 13, och det tar ungefär två timmar att gå sträckan. Över en halv miljon människor väntas flankera vägen för att titta på den färgfulla festen.

ARTIKELN HANDLAR OM