Förslaget: Rattsurfare blir av med körkortet

NYHETER

Brukar du sms:a medan du kör? Då kan du bli av med körkortet – i alla fall i Italien, där ett nytt lagförslag är på gång.

Foto: TT/Magnus Wennman/Montage
Fotona är exempelbilder.

Förare som använder mobilen medan de kör kommer att bli av med körkortet. Det är förslaget till en ny lagändring som just nu behandlas av det italienska parlamentet.

– Vi är fast beslutna att utrota den här avskyvärda och farliga vanan, säger italienska trafikutskottets ordförande Michele Meta till nyhetsbyrån Ansa.

Italien är just nu det europeiska land med störst antal bilolyckor orsakade av mobilanvändning, skriver Ansa. Man har kartlagt att tre av fyra bilolyckor beror på att föraren blivit distraherad, till exempel av sin mobiltelefon.

Vanligt även i Sverige

Rattsurfning är ett vanligt problem även i Sverige. Enligt statistik från Transportstyrelsen uppger 37 procent av svenskarna att de sms:ar medan de kör bil. Tittar man enbart på åldersgruppen 18–30 år är det 56 procent som erkänner att de gör det.

”Om du kör 40 km/h och tittar ner på mobilen i två sekunder hinner du rulla 22 meter helt utan kontroll. Har du otur ser du inte barnet som just då går ut framför bilen... chansa inte”, varnar Transportstyrelsen på sin hemsida.

Sedan december 2013 är det i Sverige förbjudet att använda exempelvis mobiltelefon eller gps på ett sätt som gör dig ouppmärksam och farlig i trafiken. Gör du ändå det kan du få böter och bli av med körkortet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Italien

Bilar

Trafik